Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi ruskie

Lubicie pierogi ? Jakie są wasze najbardziej ulubione ? Moje to ruskie choć nie gardzę żadnymi a najsmaczniejsze są takie które same przyrządzimy, uwielbiam lepić pierogi nie każdy to lubi ja po prostu strasznie lubię robić i nie przesadzam z ich ilością robię tyle aby starczyło dla rodzinki. Wolę zrobić kilka świeżych lub narobić mnóstwo a potem je mrozić i po co kiedy można zjeść za każdym razem świeże tylko co przygotowane od ręki czy nie prawda ? Farsz który robię do pierogów ruskich jest banalnie prosty i nie trzeba przy nim za zbytnio się wysilać wystarczy mieć składniki i chęci do ich przygotowania a nasze kupki smakowe będą wniebowzięte 

składniki na farsz : 

1,400 ziemniaków przed obraniem - 11 średnich sztuk,

500 g twarogu półtłustego - 2 kostki,

4 małe cebule,

5 łyżek oleju,

1 łyżeczka pieprzu naturalnego lub ognistego


składniki na ciasto pierogowe :

4 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,

1 łyżeczka soli drobnej,

1,5 szklanki wody mocno ciepłej,

1 łyżka oleju


wykonanie : Na początek do garnka wlać wody soląc ją a następnie dodać umyte i przekrojone na połowę ziemniaki, ugotować je a następnie odlać wodę i je osuszyć pozostawić do ostygnięcia lub można przygotować ziemniaki z dnia poprzedniego. W czasie gdy ziemniaki stygną na patelnię wlać olej rozgrzać go i dodać cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć ją na ładny złocisty kolor, pozostawić do ostygnięcia i przygotować twaróg nie mielić go



Jak już ziemniaki ostygły wtedy przecisnąć je przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać twaróg z kostki, pieprz oraz wystudzoną usmażoną cebulę. Całość dokładnie za pomocą rąk wymieszać do połączenia się składników w jedną całość
Gdy już mamy przygotowany farsz wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól drobną wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła następnie ręką wyrabiać do czasu połączenia się wszystkiego w jedną całość, po tym czasie wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Po wyrobieniu odstawić pod przykrytą ściereczką aby ciasto odpoczęło
Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na dwie części, na stolnicę wysypać mąkę położyć jedną część ciasta zaś drugą pozostawić pod ściereczką aby nie wyschło. Przygotowane ciasto rozwałkować nie za cienko a następnie szklanką wycinać kółka, ciasto jest bardzo miękkie sprężyste i delikatne aż lśniące


Każde wycięte kółko brać do ręki rozpłaszczyć je na cieńsze, nakładać solidną łyżkę przygotowanego farszu i sklejać według swego gustu formując pieroga. Uformowane wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce. Bardzo ważne jest aby było dużo farszu wtedy pierogi po ugotowaniu nie będą płaskie


Gdy już kończymy lepienie pierogów, wtedy na gaz wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania się. Jak już woda się zagotuje wkładać pierogi w zależności od wielkości garnka ( ja wkładam po 10 sztuk ). Od czasu wypłynięcia na wierzch zagotować na wolnym ogniu przez pięć minut, po tym czasie wyciągać gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej na talerz pilnując tego aby nie leżał jeden na drugim ponieważ się posklejają 


Gotowe pierogi ruskie podałam tak jak lubimy najbardziej a mianowicie z podsmażoną cebulką i słoniną na ładny rumiany kolor. Każdy może podawać pierogi z czym lubi i jak lubi nie muszą to być pierogi ruskie farsz może być dowolny, najważniejsze jest umieć dobrze przygotować ciasto na pierogi ponieważ źle zrobione nie będzie elastyczne lecz mocno twarde nawet po ugotowaniu. Mój przepis oczywiście nie chwaląc się pierogi aż rozpływają się w ustach dlatego serdecznie polecam
















Komentarze

Popularne posty