Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co raz to fajniejsze mi wychodzi jedyne co jeszcze muszę to popracować nad kremem dziś mam niestety kupny lecz taki do gotowania. No niestety czasami jest to nieuniknione aby użyć kupnego kremu ale przecież teraz jest tyle możliwości że nie musimy sobie utrudniać życia czyż nie ? W sumie tu chodzi o ciasto bo ono najważniejsze jest w tym temacie aby podać dokładny przepis dla tych co kochają to ciasto a nie umieją go wykonać, powiem szczerze że też z początku mi nie wychodziło było albo za kruche albo w ogóle nie udane a teraz wychodzi mi idealne takie jak lubię tylko jeszcze góry mi nie wychodzą aż tak wielkie jak mojej przyjaciółce lecz będę tak długo go robić aż góry wyjdą mocno górowate 😂😂😂😂😂😂😂 z tego co mi podpowiedziała przyjaciółka to piekłam prawdopodobnie w za dużej blaszce

składniki na ciasto :

1,5 szklanki wody - szklanka 250 ml,

1 kostka masła 200 g,

1,5 szklanki mąki pszennej,

1 spora szczypta soli drobnej,

6 jajek M


krem :

500 ml mleka 2 %,

1 masło 200 g,

1 opakowanie kremu karpatka oryginalny 250 g


wykonanie : Na początek przygotować ciasto a mianowicie do garnka wlać wodę wsypać szczyptę soli oraz dodać masło ( ja użyłam masła bez laktozy ), całość zagotować na wolnym ogniu do dokładnego rozpuszczenia się całego masła. Jak już masło się rozpuściło wsypać mąkę i mieszając cały czas mieszać do czasu aż ciasto będzie ładnie odchodziło od garnka i nie będzie grudek z dodanej mąki. Tak przygotowane ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia



Gdy już ciasto całkowicie ostygło wtedy wbijać po jednym całym jajku i za pomocą łyżki lub kuli drewnianej do ucierania wymieszać przygotowane ciasto tak do ostatniego jajka aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich piec osobno. Do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i wyrównać wierzch


Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, razem z papierem wyjąć z blaszki aby nie zaparowało od dołu i pozostawić do ostygnięcia na ręczniku papierowym, tak postąpić z dwoma ciastami. Jak już drugie ciasto się piecze wtedy ugotować krem według opisu na opakowaniu lecz ja polecam dodać mniej mleka czyli 400 ml, wystudzony krem zmiksować z masłem ( ja użyłam masło Pasłęcki miks )


Gdy krem już mamy gotowy do blaszki w której piekliśmy ciasta położyć jedno z ciast na ciasto wyłożyć cały krem i rozprowadzić go po całości ciasta, nakryć drugim ciastem, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki przykryć folią aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki
Ciasto nadaje się nie tylko na urodziny lecz można je przygotować również w środku tygodnia dla rodziny do kawy lub herbaty. Serdecznie polecam z tych składników można upiec nie tylko karpatkę można wykorzystać do przygotowania ptysiów z dowolnym kremem z tym że nie będą to ptysie chrupiące lecz takie mokrawe typowe jak karpatka












Komentarze

Popularne posty