Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 26 stycznia 2022

Rosół z kurczaka i dodatku tłuszczu gęsiego

Myślicie że rosół musi być tylko z trzech rodzajów mięs ? To już wam podpowiem że jesteście w wielkim błędzie właśnie dziś ugotowałam przepyszny rosół z udek kurczaka bez skóry, podudzi z kurczaka oraz kawałka swojskiego tłuszczu z gęsi. Dodam tyle porządny rosół zawsze wyjdzie i z dowolnego mięsa lecz co najważniejsze musi się od zagotowania gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał przez co najmniej trzy godziny wtedy będzie mega klarowny i przezroczysty a nie mętny, mętny wyjdzie wtedy gdy gotujemy na szybkim ogniu tak że nie ma znaczenia rodzaj mięsa lecz sposób gotowania się rosołu, podam państwu dokładny opis jak ja gotuję i z czego rosół wychodzi tak smaczny. My bardzo lubimy rosół z dodatkiem ziemniaków ale także z makaronem, ryżem a nawet usmażonymi naleśnikami pokrojonymi w paski a z czym wy najbardziej lubicie rosół ? 
składniki :

500 g udek z kurczaka bez kości i skóry,

4 podudzia kurczaka,

1 kawałek tłuszczu z gęsi lub 2 łyżki smalcu z gęsi,

1 duża marchew,

1 średni korzeń pietruszki,

1 kawałek selera,

0,5 małego pora - część zielona,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 mała cebula,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Doprawka,

1 pęczek natki pietruszki


wykonanie : Do wyższego garnka włożyć mięso kto jakie uważa, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler oraz por pokrojone dowolnie i wlać dwa litry wody. Całość zagotować, zmniejszyć ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotować do miękkości mięs. W trakcie gotowania zdjąć powstałe szumowiny i nadal gotować dodając przyprawę uniwersalną oraz opaloną cebulę. Pod koniec gotowania się rosołu dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz natkę pietruszki jeśli mrożona to w trakcie gotowania, nadal gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko rosół lekko pyrkotał
Jak już mięso jest mięciutkie że odchodzi od kości a natka pietruszki którą dodaliśmy również miękka wtedy wsypać suszoną włoszczyznę ( mam od mamy ) dla ładniejszego zapachu rosołu, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Gdy na gotującym się rosole zaczyna pojawiać się tak zwany kożuszek to znak że rosół jest już ugotowany i można zajadać go z przyjemnością
Ugotowany smaczny i aromatyczny rosół podałam tak jak uwielbiamy najbardziej czyli z całymi ziemniakami ugotowanymi osobno, można również podać z makaronem czy kto z czym lubi. Przed podaniem rosołu już w talerzu można posypać naturalnym świeżo zmielonym pieprzem, podpowiem jeszcze że rosół bardzo fajnie smakuje kiedy podamy go z oryginalnym płynem magii. Rosół podany z ziemniakami jest bardzo syty










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu