Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 6 stycznia 2022

Plastry schabu duszone w cebuli

Myślicie że nie można zjeść tanio a dobrze to jesteście w błędzie, jak są promocje na przykład w Biedronce na schab czy szynkę to można przygotować smaczny obiad w godzinę. Zapewne większość ludzi kupuje w porządnych masarniach schab, szynkę czy też inne wyroby mięsne mnie na to nie stać i zawsze szukam na promocjach zawsze mój dziadek i mama mawiali " nie ważna cena ważne jest to jak przygotujesz aby wszystkim smakowało " i zgadzam się z nimi w stu procentach nie ważne czy człowiek biedny czy bogaty najważniejsze jest to aby przygotować samemu danie a nie kupować gotowce a potem tak jak na grupach chwalą się że to ich wykonanie. Kto zna się na gotowaniu od razu zauważy że to nie swojska robota w przygotowaniu dania no chyba że wykonuje to danie wyuczony kucharz to co innego ja niestety jestem amatorem ale jak wstawiałam dania na początku a jak wstawiam teraz to sama się dziwię ile pracy włożyłam w dekorowanie aby podobało się innym bo jak to mówią ludzie jedzą oczami 😂😂😂😂

składniki :

700 g schabu wieprzowego bez kości,

2 średnie cebule 200 g,

1 szklanka mleka,

2 łyżki oleju,

1,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody,

0,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

1 łyżka sosu sojowego,

2 szczypty soli i pieprzu naturalnego


wykonanie : Przygotować schab opłukać go w zimnej wodzie i osuszyć następnie pokroić w plastry po dwa centymetry ułożyć w misce wlać mleko i dodać cebulę pokrojoną w piórka dokładnie wymasować aby mleko dostało się do mięsa, tak przygotowane wstawić na noc do lodówki. Chwilę przed przygotowaniem obiadu wyjąć mięso moczone w mleku z lodówki





Na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go a następnie przełożyć plastry schabu ocieknięte z mleka i smażyć na dużym ogniu z obu stron na rumiany kolor, jak już mięso mamy podsmażone przełożyć cebulę z mleka ( mleko odlać - wylać ), podsmażyć plastry schabu razem z cebulą na lekko brązowy kolor po podsmażeniu wlać szklankę ciepłej wody  , wsypać suszoną włoszczyznę oraz wlać sos sojowy, dusząc na wolnym ogniu w trakcie wlać jeszcze pół szklanki wody posolić i wsypać pieprz naturalny. Tak dusić na małym ogniu do wyparowania całej dodanej wody oczywiście co jakiś czas obracając mięso aby równo się udusiło do pełnej miękkości




Mięciutkie rozpadające się plastry schabu duszone w cebuli podałam z ziemniakami oraz grzybki marynowane opieńki mojej produkcji. Jeżeli ktoś woli z sosem wtedy dodając pół szklanki wody i dusząc można przygotować sos z mąki lub jeżeli wolicie to gotowe sosy które są dostępne w sprzedaży ale decyzja należy do państwa, ja podałam przepis i opis jak ja wykonałam danie obiadowe







2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie wyszły naprawdę rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu