Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa buraczkowa z ziemniakami i ryżem

Próbowaliście już kiedyś zupy buraczkowej z ziemniakami i ryżem ? Powiem wam w sekrecie że jest przepyszna i bardziej syta a już ugotowana ze swojskich buraczków to po prostu petarda no i ten kolor bardzo żałuję że nie możecie poczuć jej smaku i zapachu który jest intensywny dzięki temu że jest gotowana na kuprze gęsi również swojskiej. Znając życie zaraz zaczną się głupie komentarze że buraczkowa to albo barszcz albo zupa z ziemniakami a nie dodawanie jakiś ryżów czy kasz, u mnie w domu rodzinnym zawsze mama gotowała nam takie właśnie zupy z dodatkiem kasz czy ryżu tak więc polecam ugotować i spróbować a potem komentować

składniki :

1 połówka kupra gęsiego lub dowolny kawałek mięsa,

1 średnia marchew,

6 średnich ziemniaków,

3 łyżki ryżu,

1 łyżka natki pietruszki,

1 słoik półlitrowy swojskich buraków tartych,

1 mały kawałek pora,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

150 ml śmietany 30 %,

2 łyżki suszonej włoszczyzny


wykonanie :Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyty kuper gęsi lub dowolny ulubiony kawałek mięsa oraz marchew pokrojoną dowolnie, od czasu zagotowania się mięsa z marchwią zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa. W trakcie gotowania się całości na wolnym ogniu zebrać szumowiny i dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz wkroić por. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i od razu wsypać ryż gotować nadal na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu



Jak już ziemniaki z ryżem są wystarczająco miękkie można zebrać nadmiar tłuszczu i wtedy dodać swojskie tarte buraki przygotowywane na zimę, zamieszać i zagotować w trakcie gotowania się zupy na wolnym ogniu dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki doprawić według swego smaku octem oraz cukrem i lekko zagotować. Po zagotowaniu się całości wlać śmietanę trzydziestkę i lekko zagotować. Gotową doprawioną zupę zdjąć z gazu


Zupa buraczkowa sama w sobie jest bardzo smaczna lecz z dodatkiem ryżu jest jeszcze smaczniejsza a co ważne jest bardziej syta, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany z jakichś tam powodów można wtedy ją pominąć i ugotować samą bez dodatku śmietany. Gorąco polecam ugotowanie właśnie takiej buraczkowej a będziecie zachwyceni, zupę przed podaniem można udekorować jajkiem ugotowanym na twardo







Komentarze

Popularne posty