Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik

Także ten tego jakby tu zacząć ? A więc tak jutro Święto Trzech Króli z tej właśnie okazji upiekłam wymyślony ale za to bardzo smaczny i wilgotny sernik po mimo że opadł jak każdy u mnie sernik pieczony nie zniechęcił mnie do skosztowania jego. Powiem tak rósł ładnie a po ostudzeniu opadł nie wiem czy to jest urok serników czy nie mam do nich szczęścia nie ważne najważniejsze jest to że wyszedł tak smaczny iż zostało kilka kawałków i na jutro prawie nie ma no cóż ile zostanie tyle zostanie ale mąż tak się dopadł że już nawet nic nie mówiłam bo widać że mu posmakował a dla mnie to najważniejsze

składniki :

6 jajek rozmiar M,

750 g twarogu półtłustego,

1,5 szklanki cukru - szklanka poj. 210 ml,

3/4 szklanki oleju,

2 budynie śmietankowe 40 g każdy,

0,5 cytryny,

3/4 szklanki mleka w proszku,

1 szklanka mleka 3,2 %


wykonanie : Na początek białka oddzielić od żółtek, w misce której mamy białka dodać szczyptę soli i zmiksować na pianę, następnie dodawać po łyżce cukru ( pełna szklanka ) i zmiksować na lśniącą sztywną pianę. Do zmiksowanej piany z białek dodać sok z połowy wyciśniętej cytryny i również zmiksować 



Jak już mamy ubitą pianę z białek wtedy w misce której mamy żółtka wsypać do nich pół szklanki cukru i zmiksować na jednolitą masę jajeczną. Następnie zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach przygotowany twaróg, dodać go do zmiksowanej masy jajecznej i wsypać budynie zmiksować do połączenia się dodanych składników




Do już zmiksowanej masy twarogowej wsypać mleko w proszku, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować do połączenia się składników. Gdy wszystko ładnie w czasie miksowania się połączyło wtedy dodać wcześniej ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przelać do blaszki 35 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia ( polecam mniejszą blaszkę będzie wyższy sernik )  i piec w 170 stopniach 


Po 10 minutach pieczenia się sernika przestawić temperaturę na 180 stopni a 20 minut przed końcem pieczenia się sernika ustawić piekarnik na 160 stopni i tak piec już do końca. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub jeżeli ktoś lubi zrobić lukier
Upieczony i ostygnięty sernik można zajadać od razu jest mocno wilgotny i przepyszny choć muszę jeszcze nad nim popracować i zrobić coś aby te serniki mi nie opadały. Widziałam na grupach takie wyrośnięte nie wiem jak oni to robią ale jakoś nie wierzę że wychodzą im aż tak idealne i wyrośnięte na całą blachę bez opadania







Komentarze

Popularne posty