Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 16 stycznia 2022

Udka kurczaka pieczone w coli

Dziś niedziela dlatego przygotowałam pyszne udka kurczaka z marynatą w coli zapewne się zastanawiacie jak to w coli ? a otóż tak jest zrobiona marynata z napoju który nie każdy lubi bo cukier, bo chemia no cóż raz na jakiś czas można. W większości Polskich domów właśnie w niedzielę jest podawany rosół oraz drugie danie w moim domu jadamy obiad z jednego dania ponieważ z dwóch by nie poszło a wyrzucać jedzenia nie mam w zwyczaju a rosół gotuję kiedy na niego mamy ochotę a nie tylko w niedzielę lecz co dom to są inne zasady, ja nikomu nie narzucam że musicie mieć rosół w niedzielę czy rybę tylko w piątek a mi niestety tak narzucają lecz ja w danych dniach gotuje to na co mamy ochotę a nie tak jak mi każą na grupach kulinarnych. Z początku się denerwowałam jak mi tak pisano a teraz zmieniłam się i robię to na co ja mam ochotę, moja kuchnia moje zasady 😜😜😜😜😜😜 tak samo na moim blogu ja wam podaję tylko przepis zechcecie to skorzystacie nie to nie nic na siłę

składniki :

4 udka kurczaka,

1 łyżka papryki wędzonej,

1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka ziołowa,

2 łyżki sosu sojowego,

3/4 szklanki coli - szklanka 210 ml


wykonanie : Udka kurczaka dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie a następnie ponacinać na skórze i przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były moczone. Ocieknięte udka przełożyć do miski posypać przyprawami, wlać sos sojowy oraz colę, całość wymieszać dokładnie aby wszystko się połączyło i przed wstawieniem do lodówki uda w marynacie przekręcić nacięciem ku dołowi



Przed przygotowaniem obiadu wyjąć udka w zalewie z lodówki przemieszać a następnie przełożyć do woreczka przystosowanego do pieczenia mięsa wlać całą marynatę, woreczek z mięsem przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec przez 1 godzinę plus czas rozgrzania piekarnika, 40 minut przed końcem pieczenia się mięsa zdjąć worek i nadal piec do ładnego zarumienienia co jakiś czas obracając mięso a 15 minut przed końcem pieczenia nastawić piekarnik na 220 stopni aby skórka ładnie się przypiekła wtedy będzie chrupiąca


Upieczone chrupiące z wierzchu i mocno kruche i soczyste w środku udka podałam z ziemniakami oraz swojskim ogórkiem kiszonym a do popicia miałam jogurt naturalny lecz można podać maślankę czy nawet zimne mleko, możecie je podać do czego macie ochotę moja to jest tylko propozycja. Mięsko tak ładnie się upiekło że kość sama odchodziła od całości, to że marynata się przypiekła w niczym nie przeszkadza 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu