Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Barszcz szczawiowy

Wolicie zupę szczawiową czy barszcz szczawiowy i osobno ziemniaki ze skwarkami ? U nas lubimy obie wersje choć barszcz jest o wiele smaczniejszy a do tego ziemniaczki koniecznie okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny wieprzowej. Nie lubię ani szczawiowej a tym bardziej barszczu na mięsie dlatego ugotowałam go na tłuszczu gęsim dla większości jest to nie do pomyślenia aby zupy gotować bez mięsa a ja wam udowodnię że jednak można i zupa - barszcz są przepyszne. Szczaw mam swój który robiłam na zimę w słoiki jest pyszny bo mocno kwaśny taki jaki lubię najbardziej te kupne to się chowają bo bardziej to jak przecier a nie szczaw a jak jest podobny do szczawiu to wtedy ma bardzo dużo twardych łętów że w trakcie jedzenia człowiek musi pluć

składniki :

1 kawałek tłuszczu gęsiego lub łyżka smalcu z gęsi,

1 mała marchew,

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

4 ziarenka ziela angielskiego,

3 czubate łyżki śmietany 18 %,

2,5 łyżeczki cukru,

1 łyżka mąki pszennej,

1 szczypta pieprzu czarnego mielonego,

1 słoik swojskiego szczawiu


wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać tłuszcz gęsi lub smalec gęsi, marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości marchwi, jak już marchew jest wystarczająco miękka wtedy dodać przygotowany szczaw czyli przełożyć go do wywaru wraz z całą zawartością ze słoika i chwilę pogotować na małym ogniu



W międzyczasie gdy wywar gotuje się na małym ogniu ( nie wygląda zachęcająco ale ale efekt końcowy jest powalający ), przygotować śmietanę z mąką i cukrem do słoika przełożyć śmietanę wsypać cukier i mąkę zalać przegotowaną zimną wodą i wszystko razem wymieszać ( przygotowuję w słoiku ponieważ wszystko wymiesza się równomiernie i nie będzie grudek ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującego się szczawiu, wymieszać i lekko zagotować doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Wyłączyć gaz i posypać szczyptą pieprzu naturalnego




Ugotowany barszcz szczawiowy podałam z jajkiem ugotowanym na twardo oraz osobno ziemniaki okraszone skwarkami ze słoniny wieprzowej. Barszcz pomimo że bez mięsa wyszedł przepyszny a czym dłużej postoi tym bardziej jest smaczniejszy i kwaśniejszy, można również podać ziemniaki ze skwarkami na środku talerza i po bokach wlać ugotowany barszcz






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu