Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 29 stycznia 2022

Zupa grochóweczka na wędzonych kościach

Mam dziś grochóweczkę może nie wojskowa ale równie smaczna i szybko gotowa wystarczy abyśmy mieli w domu kości wędzone ogonowe w sklepie zakupione, uwielbiam gdy w zupach jest dużo zieleniny ale również wiem że większość nie lubi lub z jakiegoś powodu nie może. W sumie nie ważne ważny jest smak oraz szczęście na buziach rodziny, zupa grochowa to także królowa lecz największa królowa to pomidorowa zgadzacie się ze mną ? Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to właśnie obiad gorący i świeżo ugotowany, wiadomo nie zawsze jest na to czas a zwłaszcza jak się pracuje ale uwierzcie da się to ze sobą pogodzić wystarczy tylko chcieć lecz młodzi teraz o wiele bardziej wolą gotowce niż przygotować coś samemu chociaż nie wszyscy ale większość z nich

składniki : 

800 g kości ogonowych wędzonych,

1 średnia marchew,

1 mały korzeń pietruszki,

1 kawałek selera,

0,5 małego pora z białą częścią,

8 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

6 dużych ziemniaków,

1,5 szklanki łuskanego grochu połówki - szklanka 250 ml,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

1 płaska łyżeczka cukru,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

0,5 pęczka natki pietruszki,

2 łyżki majeranku


wykonanie : Do garnka przełożyć kości wędzone ogonowe podzielone na mniejsze części, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki oraz seler a następnie dodać ziela angielskie i liście laurowe, wlać dwa litry wody i całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach oraz dodanych warzyw. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z wywaru i pozostawić aby ostygło, zaś do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony por, przyprawę uniwersalną oraz wsypać groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i grochu

W międzyczasie gdy ziemniaki z grochem są już prawie miękkie dodać oskubane od kości mięso i nadal gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki i groch będą idealnie miękkie, jak już są gotowe wtedy wsypać roztarty w dłoniach majeranek, zamieszać i zagotować i doprawić według swego smaku jeszcze przyprawą uniwersalną oraz dodać cukier i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i odstawić aby zupa przegryzła się smakiem


Gotująca się zupa w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco za to efekt końcowy mega, smak i aromat zupy podobny jak wojskowej grochówki, tym razem ugotowałam zupę bez zasmażki czyli bez zapalanej mąki i też wyszła smaczna i gęsta taka jaką lubimy. Grochówka gdy postoi jest smaczniejsza a już na drugi dzień z lodówki to po prostu petarda o ile doczeka drugiego dnia 😂😂😂😂😂









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu