Reklama

Wyszukaj przepis

Szybkie zapiekanki z bułek

Macie może bułki z dnia poprzedniego ? Mam dla was propozycję na szybkie zapiekanki gotowe w zaledwie 15 minut, wystarczy tylko jak macie w domu pieczarki, cebulę i sery lub swoje ulubione dodatki. No tak powiecie zapiekankę to można sobie kupić po co ją robić albo jeśli zapiekanki to tylko na bułce bagietce to już wam wyjaśniam mylicie się i to bardzo ponieważ zapiekankę możecie wykonać nawet z chleba pszennego, razowego czy nawet żytniego wystarczą tylko chęci oraz potrzebne nam produkty

składniki:

2 średnie cebule,

500 g pieczarek,

3 łyżki oleju,

5 bułek pszennych,

1 ser Mozzarella 125 g bez zalewy,

12 plastrów sera żółtego

wykonanie:

Na początek przygotować farsz pieczarkowy a mianowicie na patelnię wlać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć ją na lekko rumiany kolor a następnie dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki całość podsmażyć i w trakcie smażenia dodać według swego smaku sól oraz pieprz i smażyć cały czas mieszając do czasu aż z pieczarek wyparuje cała woda. Zdjąć usmażone pieczarki z ognia i odstawić aby przestygły


Przestygnięte pieczarki przełożyć do salaterki na nie wsypać starty na tarce jarzynowej ser mozzarella lub gotowy starty ser mozzarella który można zakupić, całość dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość jeżeli jest potrzeba jeszcze doprawić

Czerstwe bułki przekroić na trzy części ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przygotowane bułki zwilżyć lekko wodą po wierzchu na nie położyć przygotowany farsz pieczarkowy z mozzarellą. Piekarnik nastawić na 190 stopni, rozgrzać go a następnie wstawić przygotowane zapiekanki i piec 10 minut do czasu rozpuszczenia się sera mozzarella, po wyznaczonym czasie położyć plastry sera żółtego i podpiec jeszcze 5 minut w zależności od piekarnika do czasu rozpuszczenia się plastrów sera


Upieczone zapiekanki można podawać z prażoną cebulką, keczupem a nawet majonezem czy ulubionym sosem na przykład czosnkowym. Czerstwe bułki które wykorzystujemy do zapiekanek podczas pieczenia robią się fajne chrupiące a farsz wcale nie musi być z tartych pieczarek a właśnie w tej osłonie którą ja opisałam jak dla mnie lepiej smakuje ponieważ mocno czuć pieczarki które uwielbiam. I takim sposobem bułki nam się nie marnują a wręcz przeciwnie rewelacyjnie smakują

Komentarze

Popularne posty