Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 15 stycznia 2022

Zupa kapuśniak z zasmażaną kapustą

Lubicie może zupy kapuśniak ? Dziś ugotowałam kapuśniak na podudziach kurczaka z zasmażaną na oleju kapustą kiszoną swojską powiem wam w sekrecie że wyszła przepyszna a co najważniejsze szybciej się ugotowała ponieważ podczas smażenia kapusta zmiękła. Kapuśniak to dobre rozwiązanie na chłodne dni a już ze swojskiej kapusty kiszonej to po prostu petarda chociaż wiem co jem i nie ma w niej ani grama octu od kiedy sama kiszę kapustę to już w ogóle nie kupuję kapusty w sklepach, jest przepis u mnie na blogu na kapustę kiszoną w słoikach jest ona po ukiszeniu mega kwaśna właśnie taka jaką lubię a tak nie wiele do ukiszenia potrzeba tylko kapusta, marchew i sól no chyba że ktoś woli bez marchwi a za to kminek ja osobiście kminku nie znoszę

składniki :

3 sztuki podudzia z kurczaka,

250 g swojskiej kapusty kiszonej,

4 duże ziemniaki,

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 mała marchew,

1 mały korzeń pietruszki,

1 płaska łyżeczka cukru,

2 łyżki oleju,

2 łyżki majeranku,

1 łyżka pieprzu ziołowego


wykonanie : Do garnka wlać 1 litr i 300 ml wody, dodać opłukane podudzia kurczaka, marchew i korzeń pietruszki obrany i pokrojony dowolnie. Całość zagotować następnie zmniejszyć gaz, zebrać powstałe w czasie gotowania szumowiny i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa. W trakcie gotowania się na wolnym ogniu wywaru mięsnego wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać przyprawę uniwersalną. Jak już mięso na podudziach jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i również gotować na wolnym ogniu do ich miękkości. A w międzyczasie gotowania się wywaru z ziemniakami na patelnię wlać olej dwie łyżki dodać kapustę kiszoną i podsmażyć ją cały czas mieszając do zmiany jej koloru



Gdy ziemniaki w wywarze mięsnym są już wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażoną kapustę kiszoną, majeranek oraz łyżeczkę cukru i również przez chwilę pogotować tak około piętnastu minut na małym ogniu. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy dodać pieprz ziołowy lekko zagotować i zdjąć z ognia, jeżeli ktoś chce można jeszcze doprawić przyprawą uniwersalną


Ugotowany kwaskowaty kapuśniak z podsmażaną kapustą kiszoną podałam z kawałkami mięsa na których gotowałam zupę oraz obowiązkowo dużo pieprzu ziołowego posypanego bezpośrednio do talerza. Jak dla mnie najbardziej tak właśnie z pieprzem ziołowym smakuje mi kapuśniak lecz tylko z kapusty kiszonej, to była moja pierwsza zupa z zasmażaną kapustą kiszoną i na pewno nie ostatnia









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu