Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 5 lutego 2022

Szybkie pączusie na jogurcie

Niebawem będzie tłusty czwartek dlatego dziś przetestowałam szybkie pączusie zaobserwowane od koleżanki z Tik Tok https://www.tiktok.com/@nathallae przepis jest naprawdę godny polecenia a co najważniejsze są bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja trochę zmodyfikowałam przepis ale nie to najważniejsze, bo przecież ważne jest to aby smakowało i nie było przy tym za dużo pracy a i dla zaczynających poczynania kulinarne z pewnością spodoba się tak prosty w wykonaniu przepis. Serdecznie zapraszam o zapoznanie się z przepisem oraz zdjęciami co jak wykonywać pozdrawiam całym sercem, szanowny komentujący a do ciebie! znowu będzie tłusto co ty na to ? 😂😂😂😂😂

składniki :

1 jogurt naturalny 400 g,

6 łyżek cukru,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową,

1 średnia cytryna,

2 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki oleju


dodatkowo :

olej lub smalec do smażenia


wykonanie : Do miski przełożyć cały jogurt, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier ze skórka cytrynową, sok z całej jednej cytryny oraz wsypać mąkę. Do całości mieszając łyżką wlać dwie łyżki oleju i wymieszać na jednolitą klejącą masę. Jak już mamy przygotowaną masę na pączki do garnka wlać około 600 ml oleju lub ze dwie kostki smalcu i go rozgrzać, następnie zmniejszyć gaz aby pączki nie piekły się za szybko



Gdy rozgrzany olej ma już odpowiednią temperaturę ( jeśli nie mamy termometru można to sprawdzić za pomocą kropli wody gdy syczy znaczy że już jest dobrze rozgrzany ). Na łyżkę nabierać porcję ciasta w środek można położyć czekoladę lub gęsty dżem i za pomocą drugiej łyżki zakleić miejsce z czekoladą. Gotowy pączuś przełożyć za pomocą drugiej łyżki do gorącego oleju


Wrzucone łyżką pączki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na piękny złoty kolor ( nie mogą piec się na szybkim ogniu ponieważ w środku będą surowe ). Upieczone pączusie przełożyć do salaterki wyłożonej ręcznikiem papierowym ( dzięki dodanego soku z cytryny pączusie nie wchłaniają dużo oleju ). Ostygnięte pączusie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę lub lukier


Gotowe pączusie smakiem przypominają pączki twarogowe a to za sprawą dodania jogurtu naturalnego, z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo pulchne i tak smaczne że rozpływają się w ustach. Takie pączusie nie muszą być tylko na tłusty czwartek, sprawdzą się również do kawy lub herbaty z przyjaciółmi czy znajomymi. Z podanej porcji pączusie są dla dwóch trzech osób, przy większej ilości osób w rodzinie wystarczy podwoić składniki












3 komentarze:

  1. Ja go nie ukradłam tylko podpatrzyłam i dużo jest moich zmian w nim więc proszę mnie nie posądzać ponieważ jest napisane skąd wzięłam inspiracje😡

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu