Reklama

Wyszukaj przepis

Szynka pieczona w marynacie z pesto z bazylią świeżą

Szynka na kanapki, któż nie lubi swojskich wędlinek oj chyba nie ma takich ludzi, przygotowanie mięsa z szynki w marynacie z pesto, czosnku i przyprawie do mięsa jest banalnie proste. Moją szyneczkę upiekłam w woreczku co dzięki temu zachowało wspaniały smak i wilgotność pieczonej szynki, chociaż nie znoszę bazylii a wręcz jej nie trawię to jakoś w tym pesto mi  nie przeszkadzała, być może że szynka była pieczona to aż tak bardzo nie czuć smaku bazylii ale za to smak szynki po prostu petarda

składniki :

1,5 kg szynki wieprzowej,

1 opakowanie świeże pesto z bazylią 120 g,

5 sporych ząbków czosnku,

2 łyżki przyprawy do mięsa


wykonanie : Kupioną szynkę wieprzową dobrze wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody w której była płukana, osuszoną przełożyć do miski i na nią wyłożyć całe pesto z bazylią, wsypać przyprawę do mięsa oraz dodać przeciśnięty czosnek nie musi być drobno wyciśnięty mogą być kawałki czosnku, gdy już wszystko dodane wtedy za pomocą rąk dokładnie wmasować w szynkę przyprawy i odstawić przykryte folią aluminiową do lodówki na całą noc



Następnego dnia gdy już mamy piec szynkę przełożyć ją z całą zawartością z miski do woreczka w którym można piec mięsa, zawiązać go lub spiąć przyrządem do woreczków i przełożyć do blaszki. Wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec dwie godziny plus czas na rozgrzanie piekarnika, 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę na 150 stopni, szynkę w trakcie pieczenia co jakiś czas obracać na drugą stronę. W upieczonej i lekko przestygniętej szynce przeciąć worek i wyjąć szynkę na talerz do całkowitego ostygnięcia. Proszę się nie przejmować że worek czarnieje podczas pieczenia w niczym to nie przeszkadza i nie zmienia smaku szynki, czy tylko ja mam wrażenie że na szynkach widzę kontury czaszki ? czy wy też to widzicie 😱😱😱😱😱😱




Upieczona oczywiście lekko ostudzona bo nie mogli się doczekać 😂😂😂😂😂 szyneczka bardzo dobrze smakuje na przykład ze swojskim masłem które wczoraj robiłam jak również z listkiem świeżej sałaty masłowej a nawet jeżeli lubicie to z chrzanem lub ćwikłą. Szynka przygotowana samodzielnie smakuje rewelacyjnie także serdecznie polecam zwłaszcza z wykorzystaniem pesto. Szynka nie jest spalona może tak wygląda ale zapewniam że jest solidnie upieczona i bardzo smaczna a co najważniejsze super wilgotna i miękka









Komentarze

Popularne posty