Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 9 lutego 2022

Udka kurczaka w sosie marchewkowym

Co z obiadów lubicie bardziej ? Zupy czy drugie dania ? U nas zdecydowanie królują zupy ale od czasu do czasu również robię i drugie dania, dziś wymyśliłam udka kurczaka w przyprawach w sosie z marchewką, myślę że ukrycie marchwi w sosie to sprawdzony sposób przed dziećmi które nie znoszą warzyw a zwłaszcza właśnie marchewki a wiem z doświadczenia że dużo dzieci nie lubi tego warzywa. Marchew jest bardzo zdrowa no cóż dzieciaczki jakoś nie mają do niej przekonania oczywiście nie wszystkie dzieci ale zdarzają się tacy którzy nie zjedzą jej w żadnej postaci

składniki :

4 udka kurczaka,

0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,

1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,

1 łyżka oleju,

1,5 szklanki przegotowanej letniej wody - szklanka 250 ml,

1 średnia marchew,

0,5 łyżeczki soli drobnej,

1 łyżka mąki pszennej,

1 łyżka śmietany 18 %,

3 gałązki natki pietruszki


wykonanie : Udka kurczaka oczyścić umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były płukane, przełożyć do miski posypać przyprawami i wlać olej, dodane przyprawy z olejem wmasować dokładnie w mięso ud kurczaka i odstawić na 15 minut. Po wyznaczonym czasie przełożyć udka na patelnię skórą w stronę patelni i na dużym ogniu obsmażyć je z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu udek wlać wodę, zmniejszyć ogień i na wolnym dusić pod przykryciem do miękkości mięsa oraz wyparowania połowy wody





Jak już jest widoczne wyparowanie połowy 
wody w czasie duszenia mięsa wtedy dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej i jeszcze dusić na wolniutkim ogniu do momentu zmiany koloru mięsa i kolejnym wyparowaniu wody. Po tym czasie zdjąć pokrywkę dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki i zalać przygotowaną śmietaną z mąką ( do szklanki wlać odrobinę wody dodać śmietanę oraz mąkę i dokładnie rozmieszać aby nie było grudek ). Z zalaną śmietaną mięso cały czas mieszając zagotować na średnim ogniu do czasu aż powstanie sos, doprawić do smaku solą, przygotowane mięso zdjąć z ognia


Tak przygotowane udka z sosem marchewkowo - śmietanowym podałam z ziemniakami oraz jako surówka sałata masłowa na słodko - kwaśno ze szczypiorem i śmietaną. Udka wyszły bardzo smaczne i soczyste można je podać z ulubionymi kaszami lub ryżem ale to już wasza decyzja z czym i w jakiej formie je podacie








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu