Reklama

Wyszukaj przepis

Bigos " Biedaka "

Witam wam pięknie w ten słoneczny piątek, jak wam mija dzień ja jestem załamana ale jeszcze może wszystko się ułoży przez pomyłkę coś pousuwałam coś na blogu i jest on niewidoczny 😭😭😭😭😭 ale jeszcze gdzieś głęboko w sercu mam nadzieję że znajdzie się jakiś informatyk który mi w tym pomoże no cóż tak to jest jak człowiek się nie zna. Normalnie nie wiem co ze sobą począć na razie wstawiam przepisy może uda się przywrócić bloga to będziecie mieli nadal przepisy bo szkoda ich zmarnować wiem że wiele osób z nich korzysta i teraz razem ze mną są przejęte dziękuję im za to że są ze mną i mnie wspierają widać że lubią moje skromne przepisy. Dlatego dziś postanowiłam wam dodać przepis na bigos biedaka czyli z tego co miałam w lodówce 😉😉😉😉

składniki:

300 g skór wieprzowych,
4 udka drobiowe kurze,
1,5 słoika litrowego kapusty kiszonej swojskiej,
10 ziarenek ziela angielskiego,
5 liści laurowych,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
5 plastrów szynki konserwowej,
4 pętka kiełbasy zwyczajnej,
3 łyżki majeranku,
2 koncentraty pomidorowe 190 g każdy,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać opłukane skóry wieprzowe i udka drobiowe, wsypać suszoną włoszczyznę i dodać ziela angielskie oraz liście laurowe jak również przyprawę uniwersalną, całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości skór i udek kurczaka w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy skóry i mięso są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły a do wywaru przełożyć przygotowaną kapustę kiszona swojską lub kupną i gotować na małym ogniu do jej miękkości


Jak już kapusta jest odpowiednio miękka wtedy dodać pokrojone w kostkę plastry szynki konserwowej i wsypać dwie łyżki majeranku chwilę pogotować a w międzyczasie przygotować mięso czyli skóry pokroić na mniejsze części a udka kurczaka oczyścić z kości i również pokroić drobniej, pogotować z piętnaście minut z dodanym mięsem i dodać pokrojoną w krążki kiełbasę zwyczajną i gotować na małym ogniu do czasu aż bigos zacznie ładnie gęstnieć


Jak już gotujący się bigos zmienił ładnie swój kolor i widać mniejszą część wody wtedy dodać oba słoiczki przecieru pomidorowego i wsypać cukier, chwilę pogotować do widocznej gęstości bigosu wtedy wsypać jeszcze łyżkę majeranku, zamieszać zagotować i gotowe bigos nadaje się do zjedzenia. Kiedyś mój dziadek bigos gotował trzy dni aby był smaczny mój to taka szybka wersja a czas całego gotowania to tak mniej więcej do dwóch godzin, wyszedł przepyszny a to za sprawą dodanych skór wieprzowych


Ugotowany bigos można mieć jako dodatek do ziemniaków na obiad jak również można go zajadać z chlebem, ile się zje tyle się zje resztę można jeszcze gorący zapakować w słoiki i szczelnie zakręcić pozostawiając do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić do lodówki i będziemy mieli gotowy bigos na zbliżające się na przykład święta Wielkanocne ale to już państwa decyzja jeśli dłuższy okres przechowywania potrzebny wtedy trzeba słoiki za pasteryzować przez piętnaście minut


Komentarze

  1. Anonimowy20/3/22 22:03

    Skurów nie miałem to dałem kostkę smalcu białego i dwa pentka kełbasy swoiskej, wyszło palce zlizać nawet moja zadowolona - dzięki za przepis.
    Podałem z kartoflami i mlikiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty