Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 25 marca 2022

Ciasteczka " podusie "

Macie ochotę na coś słodkiego a zarazem taniego i szybkiego w wykonaniu ? Serdecznie zapraszam po przepis na przepyszne ciasteczka podusie które dziś wykonałam z ciasta francuskiego i powideł śliwkowych, przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze bardzo szybki w wykonaniu lubicie takie przepisy ? 

składniki :

1 gotowe ciasto francuskie 300 g,

4 z górką łyżeczki powideł śliwkowych,

1 jajko rozmiar M,

1 łyżka mleka 3,2 %,

2 łyżeczki posypki czekoladowej


wykonanie : Na początek przygotować ciasto francuskie jeśli mamy zamrożone wyjąć dzień wcześniej aby na spokojnie odmarzło, rozwinąć je po wyjęciu z foli i przekroić wzdłuż na dwie równe części, następnie na każdy pasek wyłożyć powidła śliwkowe po dwie łyżeczki z górką na każdy pasek ciasta lub ulubiony dżem aby był gęsty i rozsmarować cienko po całym wyciętym pasku. Jak już mamy dobrze rozsmarowane powidła śliwkowe wtedy zwijać w cienki rulon lekko dociskając palcami aby nie było przestrzeni



Gdy mamy już przygotowany jeden rulon z powidłami śliwkowymi wtedy pokroić go ostrym nożem na kwadraciki po dwa centymetry i tak samo postępujemy z drugim paskiem ciasta. Gotowe kwadraciki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać posypką czekoladową lub kto czym będzie miał ochotę. Tak przygotowane ciasteczka podusie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe, do ładnego złotego zarumienienia się ciasteczek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia




Takie szybkie w wykonaniu ciasteczka świetnie sprawdzą się przy kawie z przyjaciółmi jak również dla dzieci jako słodki deserek, nawet na imprezę dla dzieci do szkoły mogą być hitem ciastka bardzo fajnie smakują i są chrupiące podczas spożywania a co najważniejsze znikają w mgnieniu oka. Jeżeli ktoś z państwa ma większą ilość domowników wystarczy podwoić a nawet potroić składniki, z jednego ciasta wyszło 33 sztuki małych ślicznych ciasteczek fajne jest to że posypka czekoladowa nie roztopiła się w czasie pieczenia pozostała taka jaką posypałam







2 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie 🤩 a tak szybko zniknęły że żałuję iż nie zrobiłam z dwóch ciast

      Usuń

Popularne w tym miesiącu