Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety mielone z jajkiem na twardo i majonezem

Lubicie kotlety mielone ? myślę że większość je lubi bo jakby nie było to najszybszy obiad jaki można przygotować  nie wspominając oczywiście zupki chińskiej 😂😂😂😂. Tak pani/e nieznany to kolejny mój przepis na mielone jestem nikim według ciebie ale gotować umiem i zawsze z niczego przygotuję coś a ty widocznie masz tak nudne życie że czepiasz się szczegółów  może się mylę ale nie ocenia się kogoś po okładce, to że mnie nie lubisz lub mi zazdrościsz nie znaczy że będziesz mnie obrażać 😡😡😡

składniki:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 jajko rozmiar M,

1 łyżka mleka 3,2 %,

0,5 łyżki soli drobnej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

1 średnia cebula,

2 łyżki majonezu,

6 łyżek bułki tartej drobnej,

2 jajka rozmiar M ugotowane na twardo

dodatkowo:

5 łyżek bułki tartej do obtoczenia kotletów,

6 - 8 łyżek oleju,

50 ml wody,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

0,5 łyżki suszonych warzyw

wykonanie: 

Przygotowane samodzielnie lub kupne mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą jajko roztrzepać widelcem razem z mlekiem i wlać do mięsa a następnie dodać starte na tarce jarzynowej jajka ugotowane na twardo. Całość wyrobić ręcznie do połączenia się składników w jedną całość, masa mięsna powinna być luźna

Gdy mamy już przygotowane mięso na kotlety wtedy ręce zamoczyć w zimnej wodzie, nabierać porcję masy mięsnej i formować dowolnej wielkości kotlety, w międzyczasie na patelnię wlać olej i na średnim ogniu go rozgrzać przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej a następnie układać jeden koło drugiego na patelni, smażyć na średnim ogniu dużego gazu z obu stron na złoty kolor


W czasie gdy pierwsza tura kotletów się smaży do małego garnka wlać wodę i wsypać przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę, doprowadzić na małym gazie do zagotowania się całości, po zagotowaniu się wody z przyprawą i warzywami suszonymi ułożyć usmażone wszystkie kotlety i wtedy dusić pod przykryciem na małym palniku gazu na średnim ogniu, co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót tak dusić przez pięć minut

Podduszone kotlety mielone z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i majonezem podałam z ziemniakami oraz surówką przygotowaną ze swoich buraków które robiłam na zimę Buraczki tarte na zimę . Kotlety wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, taki obiad to najszybsze rozwiązanie gdy jesteśmy mocno głodni z podanych składników wyszło mi 10 sztuk kotletów jeżeli ktoś znowu będzie miał coś do mnie w sprawie kotletów to proszę się zapoznać z każdym z ich że każdy ma inne składniki

Komentarze

Popularne posty