Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa na mięsie z perliczki

Witam serdecznie jak wam mija dzisiejszy dzień ? mam dla państwa pyszną propozycję obiadową a mianowicie zupę ogórkową na udkach perliczki, nawet nie było to w moich myślach aby z tego rodzaju mięsa wyszła tak smaczna zupa tym bardziej że ogórkowa to jedna z najbardziej ulubionych naszych zup

składniki:

4 całe udka z perliczki,

6 średnich ziemniaków,

1 słoik 300 g startych ogórków kiszonych,

1 średnia marchew,

2 łyżki natki pietruszki,

6 łyżek śmietany 18 %,

1,5 łyżeczki cukru,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe, 

2 łyżki suszonej włoszczyzny

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać dobrze wypłukane udka z mięsa perliczki oraz dodać dowolnie pokrojoną marchew, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu w międzyczasie zdejmując powstałe szumowiny. W czasie gdy wywar się gotuje i są już zebrane szumowiny wsypać suszoną włoszczyznę, oraz przyprawę uniwersalną a także dodać ziela angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa, jak już mięso w wywarze jest dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu do ich miękkości

Gdy w wywarze mięsnym ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy dodać cały słoik swojskich ogórków tarkowanych ja dałam moje które robiłam na zimę Tarte świeże ogórki na zimę , zamieszać dodane ogórki i przez chwilę gotować na wolnym ogniu do czasu aż ogórki będą miękkie a w trakcie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Jak już ogórki są miękkie a zupa ma fajny kwaskowy smak wtedy przygotować śmietanę, przełożyć ją do salaterki dodać cukier oraz gorący wywar z zupy aby zahartować śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek śmietany tak przygotowaną wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy, zamieszać szybkim ruchem łyżki aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować a na koniec dodać pokrojoną świeżą lub mrożoną natkę pietruszki, zdjąć z ognia i gotowe


Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna i kwaskowata taką jaką lubimy, gdy zupa chwilę przed podaniem postoi jest jeszcze smaczniejsza ponieważ nabiera smaku i kwaskowości ogórków a już na drugi dzień to w ogóle smak petarda. Jeżeli ktoś z państwa uwielbia ogórkową to od razu uprzedzam pytanie nie musi być zupa gotowana tylko na mięsie wieprzowym ale naprawdę każdy rodzaj mięsa świetnie pasuje do zupy ogórkowej. Ugotowaną ogórkową podałam z kawałkiem udka gotowanego w zupie


Komentarze

Popularne posty