Reklama

Wyszukaj przepis

Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych

Witam serdecznie w cieplutki wtorek wczoraj przygotowałam ciasto drożdżowe dla leniwych z jabłkami przepis mam od bardzo dawna od koleżanki Honoraty, jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo szybko znika. To ciasto jest bardzo smaczne a po za tym wilgotne nie suche, można je zrobić z owocami lub po prostu samo ciasto

składniki na ciasto :

100 g świeżych drożdży,

5 jajek ( wcześniej roztrzepać widelcem ),

1 szczypta soli,

1,5 szklanki cukru,

1 szklanka zimnego mleka,

1 szklanka oleju - szklanka poj. 250 ml,

4,5 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka dowolnego aromatu


kruszonka :

4 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki cukru,

2 łyżki miękkiego masła


wykonanie : Do miski dodać składniki według opisu składników, drożdże rozkruszyć ( mogą też być mrożone wyjęte z zamrażarki dzień wcześniej ) całe jajka przed dodaniem roztrzepać widelcem, jak już mamy dodane wszystkie składniki pozostawić je w ciepłym miejscu pod przykrytą ściereczką na co najmniej trzy godziny do momentu widocznej pracy drożdży, będzie to widoczne gołym okiem. Po wyznaczonym czasie wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników ( ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany )

Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja papier zwijam w kulę odpowiedni do blaszki kawałek zamaczam w ciepłej wodzie odciskam z nadmiaru wody i szybkim ruchem wyprostowuję papier wtedy lepiej układa się on w blaszce ). Przełożyć całe ciasto i można dodać owoce ale nie koniecznie ja zrobiłam z jabłkami posypanymi cynamonem z cukrem, następnie przygotować kruszonkę do miski dodać składniki i za pomocą ciepłej ręki przygotować kruszonkę wysypać ją na przygotowane ciasto i kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wstawić do nagrzanego piekarnika półka druga od dołu ustawionego na 180 stopni i piec około 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka 15 minut przed końcem nakryć folią aluminiową aby się góra nie spaliła. Po upieczeniu wyjąć ciasto i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, jak już lekko ostygło przełożyć je razem z papierem na deskę z ręcznikiem papierowym aby nie zaparowało od spodu. Jeżeli ktoś ma ochotę można polukrować. Po całkowitym ostygnięciu oddzielić papier do pieczenia od ciasta
Takie drożdżowe ciasto po mimo że jest dłuższy czas oczekiwania zanim wyrośnie jest na prawdę warte tego aby czekać, ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne do takiego ciasta wystarczy szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba. Wczoraj je upiekłam a dziś został już tylko mały pasek ciasta. Takie drożdżowe na pewno wyjdzie każdemu kto nawet nie ma ręki do ciast drożdżowych











Komentarze

Popularne posty