Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 16 marca 2022

Zupa szczawiowa z ziemniakami i pęczakiem

Jedliście kiedyś zupę szczawiową z ziemniakami i kaszą jęczmienną pęczak ? jeżeli nie to bardzo wam taką polecam jest bardziej syta a i smak jest bardzo fajny, to już wiecie państwo że nie lubię szczawiowej z mięsem dlatego aby były w zupie tak zwane oczka dodaję do niej albo tłuszcz gęsi albo po prostu zwykły olej dziś dodałam tłuszcz ze swojskiej gęsi. Zapewne zaraz będą zbędne komentarze że jak to można zupę gotować na oleju a bez dodatku mięsa otóż uprzedzę waszą mądrość wszystko się da zrobić wystarczy tylko chcieć, można zjeść biednie a zarazem bogato

składniki :

150 g tłuszczu z gęsi,

5 dużych ziemniaków,

1 średnia marchew,

5 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

2 słoiki swojskiego szczawiu,

1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak ugotowanej,

6 łyżek śmietany 18 %,

1 - 2 łyżki cukru,

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

dodatkowo jajka


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszcz z gęsi swojskiej lub jeśli ktoś nie ma takiej możliwości wtedy można dodać smalec gęsi lub po prostu ze dwie łyżki oleju no chyba że ktoś z państwa woli mięso to jak najbardziej, następnie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę tylko w przypadku gotowania na tłuszczu oraz marchew pokrojona dowolnie i ziela angielskie oraz liście laurowe, od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i marchwi. Jak już ziemniaki są miękkie wtedy wsypać woreczek ugotowanej wcześniej kaszy i pogotować jeszcze przez chwilę

Gdy wywar pogotował się tak z 15 minut razem z kaszą wtedy dodać przygotowany swojski szczaw ja dałam dwa słoik ponieważ szczawiową uwielbiam mocno kwaśną, w czasie gdy wywar gotuje się ze szczawiem na wolnym ogniu przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę i dodać łyżkę cukru oraz gorący wywar z zupy aby śmietana się zahartowała rozprowadzić całość łyżką aby nie było grudek śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana dodana się nie zważyła, jeśli bardzo kwaśna to doprawić jeszcze cukrem oraz według swego smaku przyprawą uniwersalną lekko zagotować i zdjąć z ognia


Ugotowaną bardzo kwaśną szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem można również podać z jajkiem sadzonym wiem że coraz więcej ludzi tak jada decyzja należy do państwa. Może moja zupa nie wygląda za ładnie ale mówię szczerze smak obłędny zwłaszcza z tą dodaną kaszą pęczak, podając na talerz jeżeli ktoś lubi można posypać pieprzem naturalnym









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu