Reklama

Wyszukaj przepis

Mielone z dodatkiem maślanki

Tak tak to kolejny przepis na mielone mojego własnego pomysłu, jeżeli komuś się to nie podoba nie musi czytać co i jak dodane bo miałam niemiłe już komentarze że nic innego nie podaję tylko masa mielonych na blogu no cóż co nowy przepis wpadnie mi do głowy to staram się jak mogę aby podzielić się z innymi aby wypróbowali 

składniki :

  • 670 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 0,5 pęczka szczypioru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 100 ml maślanki,
  • olej do smażenia
surówka :

  • 3 małe cebule,
  • 3 pomidory,
  • 4 liście sałaty lodowej,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
wykonanie :

Do miski przełożyć kupne mięso mielone z łopatki lub zmielić samodzielnie maszynką do mięsa, następnie wbić dwa całe jajka, wsypać bułkę tartą, sól oraz dodać świeżo zmielony pieprz czarny, wlać maślankę i dodać szczypior pokrojony drobniej lub cebulę. Całość dokładnie wymieszać a następnie w czasie wyrabiania uderzać ręką w mięso aby go dobrze wymasować, odstawić na chwilę aby mięso odpoczęło i przeszło smakiem cebulki i dodanych składników

Jak już mięso odpoczęło a dodana bułka tarta napęczniała wtedy na patelnię wlać niewielką ilość oleju i go rozgrzać, gdy już jest rozgrzany ( będzie wiadomo jeśli na tłuszcz puścimy kroplę wody i zacznie ona skwierczeć ), za pomocą wilgotnych zmoczonych lekko rąk formować dowolnej wielkości kotlety i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany ładny kolor. Usmażone kotlety układać na talerzu nie ma potrzeby aby je dusić


Gdy mamy już po smażone wszystkie kotlety można wtedy przygotować surówkę a mianowicie tak : do salaterki dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posolić ją i za pomocą ręki ugnieść aby pojawił się sok a cebula zmiękła następnie wkroić pomidory i dodać poszarpaną w dłoniach sałatę, wsypać pieprz wymieszać i chwilę odczekać. Po odczekaniu dodać śmietanę lub jogurt i dobrze wymieszać do połączenia się składników


Pyszne soczyste i wilgotne kotlety mielone podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów, posypanymi świeżym koperkiem oraz surówką którą przygotowałam w trakcie, jeżeli ktoś nie lubi takie zestawu można oczywiście zrobić dowolna surówkę, miałam ostatnio na obiad buraczki dlatego dziś zrobiłam taką surówkę i nie żałuję bo równie smacznie smakowało. Polecam przygotowanie mielonych w taki sposób będziecie miło zaskoczeni









Komentarze

Popularne posty