Reklama

Wyszukaj przepis

Szybka pyszna buraczkowa

Hip hip hura to znowu ja, jak wam mija niedzielne popołudnie u nas ładnie słonecznie i dlatego dziś nie ma rosołu tylko wiosenna zupka pomidorowa w pół godziny gotowa a do tego kolorowa i nawet zdrowa 😂😂. Jak dla mnie buraczkowa to królowa 👸👸 zresztą tak jak i pomidorowa dla rodziny 👪👪 szybko gotowa 

składniki:

  • 4 pałki drobiowe z kurczaka,
  • 250 g mieszanki europejskiej,
  • 10 małych ziemniaków,
  • 4 łyżki buraczków z cebulką ( mogą być z surówki z dnia poprzedniego ),
  • 0,5 kubka śmietany 18 % - kubek 330 g,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 łyżki octu ( można mniej ).
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 0,5 pęczka kopru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra wody a następnie dodać opłukane pałki z kurczaka oraz warzywa mieszanki europejskiej ( jak dla mnie są to najlepsze warzywa a i pięknie wyglądają w zupach ) i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym do miękkości mięsa na pałach, ziemniaków oraz warzyw a w czasie gotowania zdjąć powstałą podczas gotowania pianę i wsypać przyprawę uniwersalną. Gdy już wszystko w wywarze jest miękkie dodać buraczki z cebulką zamieszać i dodać według swego smaku ocet lub kwasek cytrynowy ( ja osobiście wolę ocet ), chwilę pogotować na wolnym ogniu tak z 10 minut a w trakcie gotowania się wywaru z buraczkami przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę, wsypać cukier oraz gorący wywar z zupy aby zahartować dodaną śmietanę wtedy się nie zważy


Gdy wywar z buraczkami pogotował się wyznaczony czas wtedy wlać przygotowaną śmietanę, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia a następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i koper najlepiej świeży ale jeśli się nie ma może być mrożony lub suszony lub w ogóle można pominąć jeżeli ktoś nie lubi zieleniny ( ja uwielbiam zielone w zupie ponieważ nie dość że ładnie wygląda to jeszcze zapach zupy jest cudowny ). Po mimo dodania tylko 4 łyżek buraczków z mojej piwnicyBuraczki tarte zupa ma bardzo ładny intensywny kolor czego zdjęcie tego nie pokazuje aż tak dokładnie


Ugotowaną zupę można podawać z mięsem które było gotowane w niej, zupa buraczkowa czym dłużej stoi tym bardziej ma intensywny czerwony kolor lecz my już nie czekaliśmy ponieważ zapach ugotowanej zupy przemawiał sam za siebie a żołądek domagał się jedzonka. Jeżeli lubicie taką zupę to bardzo serdecznie polecam przepis nie dość że szybka w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna

Komentarze

Popularne posty