Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 8 kwietnia 2022

Rosół ze swojskiej gęsi z ziemniakami

Lubicie rosół ? U nas dziś właśnie zagościł na stole a co najważniejsze ze swojskiej gąski która biegała po podwórku,  Przy takiej gąsce jest pracy w tym aby ją oskubać a następnie wypatroszyć ale warto ponieważ taki rosołek to miód dla naszego podniebienia, z czym najbardziej lubicie podawać swoje rosołki ?

składniki :

  • 1 kg porcji z gęsi,
  • 1 duża marchew,
  • 1 spory kawałek korzenia selera,
  • 0,5 małego pora,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 3 kostki oryginalnej magii - 1 kostka 4 g,
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 pęczek natki pietruszki 
wykonanie :

Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte i wymoczone porcje gęsi swojskiej ( ja dałam skrzydła, całą szyję, kuper, łapki oraz kawałki chudego mięsa z piersi a także wątrobę, serce i żołądek ), następnie dodać wszystkie warzywa czyli obraną marchew pokrojoną dowolnie, korzeń selera i wszystko zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać powstałe szumowiny a w trakcie gotowania na bardzo wolnym ogniu dodać przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę oraz cały por i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu ( ja rosół gotuję na najmniejszym palniku gazu zmniejszając go na najmniejszy aby rosół się tylko pyrkotał i gotuję pod przykrytą na pół pokrywką ). Całość tak pyrkającego rosołku gotować do pełnej miękkości mięsa co najmniej trzy godziny, oczywiście z kupnego mięsa gotuje się rosół o wiele szybciej

Gdy już wszystko w rosole jest wystarczająco miękkie wtedy dodać opaloną na gazie lub jeżeli ktoś ma możliwość to na kuchni kaflowej, włożyć ją do rosołu i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu. Na sam koniec gotowania dodać świeżą lub mrożoną pokrojoną drobniej natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować do miękkości natki pietruszki, gdy na rosole pojawia się taka jakby skórka to oznacza że rosół jest dobrze ugotowany. Aby był klarowny i przezroczysty to bardzo ważne jest to aby gotować go na jak najmniejszym ogniu, gotowany na szybkim ogniu zawsze wyjdzie mętny
Ugotowany przepyszny rosołek ze swojskiej gęsi podałam z ziemniakami i sporą ilością pieprzu naturalnego tak jak najbardziej lubimy no i oczywiście w naszych domach rodzinnych często tak się jadało zwłaszcza mój kochany dziadek którego nie ma już z nami zawsze nam tak gotował rosołek i z tego powodu tak lubimy, lecz zjemy również z makaronem a nawet i ryżem, jeżeli tak nie jedliście to serdecznie polecam będziecie zachwyceni smakiem rosołu z ziemniakami. Tak wiem podaję kolejny przepis jeden z wielu które mam na moim blogu ale myślę że dla początkujących przydadzą się takie przepisy ponieważ każdy rosół jest gotowany inaczej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu