Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa krupnik na kaszy jaglanej

Jaki obiad dziś u was gości na stole ? u nas dziś pyszny krupnik choć może tak nie wygląda ponieważ pogoda do bani to i zdjęcia brzydkie robi, ale jak to mawiał mój dziadek nie ważny jest wygląd lecz smak danej potrawy

składniki:

  • 4 pałki z kurczaka,
  • 1 mała marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 1 zupa w proszku krupnik 59 g,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 woreczek 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 oryginalne kostki magii

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyte mogą być mrożone pałki drobiowe oraz marchew, korzeń pietruszki, seler i por pokrojone dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pół miękkości mięsa. W trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, jak mięso jest już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i również gotować na wolnym ogniu do pół miękkości ziemniaków po tym czasie wsypać całą kaszę jeżeli ktoś lubi gęstą zupę jeżeli ktoś woli rzadszą to wtedy dodać pół woreczka kaszy i gotować do jej miękkości

Gdy już ziemniaki, kasza i mięso są wystarczająco miękkie wtedy dodać rozrobioną zupę w proszku i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby nie zrobiły się kluchy pogotować na większym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut a następnie dodać pokrojoną drobniej świeżą natkę pietruszki i koper zamieszać i zagotować przez 2 minuty dodając ziela angielskie, liście laurowe oraz oryginalne kostki magii, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia


Ugotowaną zupę przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, ja moją zupkę podałam z porcją pałki drobiowej na której zupa była gotowana, pierwszy raz ugotowałam krupnik z kaszy jaglanej ale na pewno nie ostatni ponieważ wyszła bardzo smaczna, jeżeli ktoś z państwa nie lubi zup na mięsie drobiowym można wtedy ugotować na dowolnym ulubionym przez siebie mięsie taką zupę, można również zabielić śmietaną my chcieliśmy taką zwykłą czystą rosołową wiosenną. Dodanie zupy w proszku dodaje lepszy smak gotującej się zupy

Komentarze

Popularne posty