Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 12 kwietnia 2022

Żeberka marynowane pieczone

Czy są tu osoby które uwielbiają domowe żeberka pieczone ? dziś mam dla was pyszny przepis na przepyszne żeberka marynowane w przyprawie do mięsa oraz sosie sojowym a pieczone z dodatkiem coli, jeżeli lubicie takie jedzonko to bardzo serdecznie zapraszam po przepis który postaram się opisać szczegółowo

składniki :

  • 1,100 kg żeberek paski,
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 ml coli
surówka ze słodkiej kapusty :

  • 1 mała młoda kapusta stożkowa,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżki octu 10 %,
  • 2 łyżki śmietany 12 %
wykonanie :

Zakupione żeberka paski pokroić w odpowiednie i potrzebne nam kawałki, następnie wsypać przyprawę do mięsa, wlać olej oraz sos sojowy i dokładnie wszystko wmasować w mięso żeberek. Jak już dodana przyprawa z olejem i sosem sojowym jest dokładnie wmasowana w mięso wtedy całość nakryć folią aluminiową i pozostawić na noc w lodówce
Dnia następnego tuż przed przygotowaniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki i postawić chwilę na blacie kuchennym aby się ociepliły, następnie żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego z całą zawartością z miski i na dno mięsa wlać colę. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i miękkości mięsa na żeberkach, mięso co jakiś czas obracać aby każdy kawałek dobrze się upiekł, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do czasu aż przygotujemy surówkę oraz ugotujemy ziemniaki
W czasie gdy jeszcze żeberka się pieką można przygotować surówkę z młodej kapusty stożkowej na którą teraz właśnie podam wam opis ponieważ syn zachwalał a powiem że jest wybredny co do jedzenia, stwierdził że surówka ma smak taki jak robią do kebab 😂😂😂😂😂. A więc tak młoda kapustę przekroić na pół wyciąć z niej głąb, następnie pokroić na mniejsze części najlepiej wzdłuż i poszatkować za pomocą noża jak najdrobniej, następnie posolić i za pomocą ręki uciskając doprowadzić do jej zmiękczenia 
Gdy kapusta jest już od ściskania miękka wtedy dodać majonez ( ja dałam Biedronki MADERO ), cukier i ocet lub sok z cytryny, wymieszać a następnie dodać szczyptę pieprzu naturalnego i kolejny raz wymieszać po tym czasie dodać śmietanę i znowu wymieszać, przygotowaną surówkę odstawić na 5 - 10 minut aby smaki się ze sobą połączyły


Tak więc ten tego moje pyszne miękkie i chrupiące za razem żeberka marynowane w sosie sojowym z przyprawą i pieczone w coli podałam z ziemniakami skropionymi lekko tłuszczem z żeberek oraz przygotowaną surówką z młodej kapusty stożkowej. Obiad wyszedł tak smaczny że nic nie zostało a moje serce się raduje gdy rodzinka nie głoduje i doceniają to co im przygotuję























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu