Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 12 maja 2022

Ciasto " Pan zielonka "

Zalega wam może szpinak w lodówce ? jeśli tak mam dla was przepis na fajne ciasto babkowo - piaskowe z właśnie szpinakiem i dodatkiem jabłka. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a do kawki w sam raz 

składniki :

  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 duże jabłko 235 g,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
do wysmarowania formy :

  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1,5 łyżki bułki tartej
wykonanie :

Na początek przygotować świeży szpinak a mianowicie tak wyjąć go z opakowania dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku, po osuszeniu przełożyć cały do miski lub wysokiego pojemnika i za pomocą blendera zmiksować na papkę odstawić i w międzyczasie do drugiej miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość zmiksować na jednolitą masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel 



Do już zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia wlać mleko oraz olej a także dowolny aromat i również wszystko zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą co najmniej przez 5 minut po wyznaczonym czasie dodać papkę ze szpinaku wychodzi 5 łyżek i zmiksować wszystko na jednolitą masę do połączenia się ciasta z papką szpinakową a w międzyczasie obrać jabłko i wydrążyć środek, przygotowane jabłko pokroić w mniejsza kostkę


Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy blaszkę 32 / 25 ale polecam mniejszą wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przelać przygotowane ciasto które ma konsystencję kwaśnej śmietany na wierzch wysypać przygotowane kostki jabłek i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni piec 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, gdy już ciasto ostygnie posypać go cukrem pudrem lub polać polewą albo lukrem. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę można przełożyć dowolnym ulubionym kremem 


Takie ciasto świetnie nadaje się idealnie do popołudniowej kawy a także na spotkanie z przyjaciółmi, może nie jest idealne ale bardzo fajnie smakuje no i co najfajniejsze to fajna sprawa przed ukryciem szpinaku przed dziećmi które go nie znoszą, w cieście nie jest wyczuwalny choć zapach czuć ale jak ktoś się nie zna to nawet tego nie wyczuje 😉😉😉😉 a po za tym świetnie smakuje i ma piękny żywy kolor. Dziurka w cieście to jak to mawiał mój dziadziuś " taki mi się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził " 😂😁😂😁😂 







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu