Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 14 maja 2022

Placki ziemniaczane z ziemniaków młodych i starych

Lubicie placki ziemniaczane ? mam dziś dla was propozycję na takie placki z dwóch rodzajów ziemniaków czyli młodych i starych razem tartych z bardzo dużą ilością cebuli i szczypioru a zamiast mąki dodałam bułki tartej oraz dodatkowo ser mozzarella co wy na taką propozycję powiecie ? jestem bardzo ciekawa waszych propozycji

składniki :

  • 1 kg ziemniaków młodych,
  • 600 g ziemniaków starych,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łyżki sera mozzarella,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 2 z górką łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia
wykonanie :

Ziemniaki młode jak i stare obrać i dokładnie umyć a następnie osuszyć z nadmiaru wody, po wykonaniu tych czynności wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków lub specjalną maszynką do ziemniaków ( ja osobiście wolę placki ziemniaczane gdy są tarte ręcznie ), do startych już ziemniaków nie odlewając płynu z ziemniaków dodać dwa całe jajka, ser mozzarella, cebulę pokrojoną w kostkę, szczypior pokrojony drobno ( może być szczypior z przerośniętej cebuli ), wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się dodanych składników, odstawić na 5 minut aby dodana bułka napęczniała

Gdy już masa ziemniaczana odstała wyznaczony czas wtedy na patelnię wlać olej tak aby było trochę ponad dno patelni rozgrzać go a następnie nakładać po łyżce lub dwie masy ziemniaczanej (oczywiście za każdym nabieraniem ciasta rozmieszać go ), jak już nałożone ciasto ziemniaczane w formie placka zacznie ładnie się rumienić wtedy odwrócić placek na drugą stronę i również podpiec na rumiano - złoty kolor ( nie dolewać olej w trakcie nałożenia placka ponieważ będzie on się rozpadał, najpierw rozgrzać olej a dopiero wtedy nakładać ciasto ziemniaczane )


Usmażone z wierzchu chrupiące a w środku miękkie mocno pachnące cebulką placki ziemniaczane podawać z cukrem i kwaśną śmietaną lub jak kto woli ( u nas to już tradycja z lat dzieciństwa zawsze jedliśmy placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną ). Takie placki mogą być jako danie obiadowe na przykład z gulaszem lub po prostu jako przekąska. Placki to chyba najlepsze danie ziemniaczane jakie znam i co raz dodaję różne wymyślone składniki aby je wzbogacać i zaskoczyć moją rodzinę





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu