Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe gotowane

Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki wykonałam na słodko z powidłami śliwkowymi ale każdy kto zechce ich wykonać może zrobić swoją wersję 

składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 4 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
  • 1 szklanka poj. 250 ml,
  • 0,5 łyżeczki powideł śliwkowych na każdą bułkę

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i w środku zrobić dołek w który należy wsypać suszone drożdże oraz po 0,5 łyżeczki cukru i mąki, zalać to 5 łyżkami ciepłego mleka i zamieszać pozostawiając w ciepłym miejscu do czasu pracy drożdży zaś po bokach mąki wsypać cukier wbić całe jajko i wlać ciepłe mleko oraz olejek dowolny. Gdy jest już widoczna praca drożdży gołym okiem, wtedy wyrabiać ciasto do połączenia się składników, jeżeli będzie ciężko się ugniatać wtedy wlać jeszcze odrobinę mleka. Po wyrobieniu ciasta w jednolitą kulę wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju i tak zwanej czystej miski


Gdy mamy już wyrobione dokładnie ciasto do ręki odrywać mały kawałek ciasta rozciągając je a na środek ciasta położyć 0,5 łyżeczki powideł śliwkowych lub dowolnego gęstego dżemu, zawijać podobnie jak pieroga a następnie uformować małą bułeczkę - kuleczkę 😂😂. Uformowane bułeczki ułożyć na ściereczce przykryć drugą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Jeżeli ktoś nie będzie miał ochoty bawić się w bułeczki wtedy za pomocą łyżki można formować kluseczki


Jak już przygotowane bułeczki podwoiły swoją objętość wtedy do garnka wlać wody prawie pod pełny garnek soląc ją szczyptą soli i doprowadzić do zagotowania. Gdy woda już się gotuje wkładać na wrzątek po 3 - 4 bułeczki w zależności od objętości garnka i jak się zagotują zmniejszyć ogień i na średnim ogniu małego palnika gazu gotować z każdej strony po 10 minut aby w środku bułki nie były surowe, ugotowane bułki wyjmować z wody za pomocą widelca lub łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli będziemy robili kluski za pomocą łyżki wtedy nie trzeba tak długo gotować wystarczy 5 minut. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk bułeczek różnej wielkości


Gotowe bułki drożdżowe słodkie gotowane można podawać z kwaśną śmietaną posypaną cukrem lub samą śmietaną z dodatkiem dowolnych owoców. Bułeczki w smaku przypominają słynne pampuchy czyli bułki gotowane na parze, najlepiej spożywać je puki jeszcze gorące ale ostygnięte równie smacznie smakują tyle że robią się bardziej pomarszczone. Przepis polecam i tak jak pisałam jeśli komuś nie chce bawić się z bułkami może wykonać kluski a jeśli byśmy chcieli takie kluski na przykład do gulaszu wtedy nie dodajemy cukru i aromatu

Komentarze

Popularne posty