Reklama

Wyszukaj przepis

Bakłażan w jajku i bułce

Kto lubi bakłażana ? a jedliście może w takiej wersji smażonej w jajku i bułce ? jeżeli nie to serdecznie zachęcam jest przepyszny, przyznam się wam bez bicia że pierwszy raz w życiu jadłam bakłażana i na pewno nie ostatni, jest on jeszcze smaczniejszy niż cukinia

składniki:

  • 2 bakłażany 740 g,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Na początek bakłażany umyć i osuszyć następnie odciąć z obu stron końce i pokroić bakłażany wzdłuż na plastry po 1 centymetrze, przygotowane bakłażany posolić aby puściły soki. Jak już bakłażan puścił soki odlać jego nadmiar a w międzyczasie przygotować bułkę tartą oraz jajka roztrzepać z przyprawą uniwersalną. Po przygotowaniu wszystkiego plastry bakłażanów zanurzać w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć w bułce tartej


Na rozgrzany olej wlać go tyle aby zakryło dno patelni, układać przygotowane bakłażany w jajku i bułce i na średnim ogniu smażyć z obu stron na ładny rumiany kolor oraz do miękkości plastrów bakłażana, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodzić panierka, po drugim lub trzecim smażeniu można wymienić olej ponieważ może lekko się przypalać od bułki tartej. Usmażone plastry bakłażana układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym 

Usmażony bakłażan świetnie smakuje na gorąco lecz można również go zajadać ostygniętego, taka przekąska dobrze smakuje z pomidorem posolonym i posypanym pieprzem ale można użyć do niego ulubionego sosu kto jaki lubi. Proszę się nie obawiać jeśli bakłażan jest młody to skórka podczas smażenia ładnie mięknie jeśli jest starszy należy obrać bakłażana ze skórki

Komentarze

Popularne posty