Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 4 czerwca 2022

Skrzydełka duszone z ryżem

Dziś jest piękna  słoneczna sobota i właśnie z tej okazji aby nie siedzieć w domu przygotowałam pyszne danie obiadowe jednogarnkowe a mianowicie skrzydełka w przyprawach duszone z ryżem i pomidorami, zachęcam do przygotowania takiego obiadku rodzina będzie wniebowzięta

składniki :

  • 650 g skrzydełek drobiowych,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 szczypta rozmarynu suszonego,
  • 2 szczypty kopru suszonego,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 4 szklanki przegotowanej zimnej wody,
  • 2 torebki ryżu 100 g każda,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 pomidory śliwkowe,
  • 1 większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Na początek przygotować skrzydełka a mianowicie odciąć od nich końcówki lotek a następnie dokładnie je wymoczyć ( można dodać łyżeczkę octu w czasie moczenia wtedy szybciej będą gotowe ). Gdy już skrzydełka wymoczone w kilkunastu wodach przełożyć je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były moczone, przełożyć osuszone do miski, wsypać przyprawy oraz musztardę i olej 1 łyżkę wszystko wymieszać do czasu wchłonięcia przez skrzydełka przypraw i odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami 

Jak już skrzydełka w przyprawach odstały wyznaczony czas wtedy na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju rozgrzać go, ułożyć przygotowane skrzydełka i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym ogniu dusić pod przykryciem do pół miękkości mięsa na skrzydełkach i wyparowania pół szklanki wody, co jakiś czas obracając skrzydełka. Po tym czasie wsypać obie torebki ryżu wymieszać i także dusić pod przykryciem do czasu aż ryż wchłonie prawie całą wodę co jakiś czas przemieszać aby ryż nie przystał do dna patelni. Gdy ryż wciągnął prawię całą dodaną wodę wtedy wlać ostatnią szklankę wody i dusić także na wolnym ogniu do pełnej miękkości ryżu i mięsa na skrzydełkach


Jak już ryż i mięso są wystarczająco miękkie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i dodać pokrojone oczyszczone ze skóry pomidory posypując je świeżo zmielonym pieprzem czarnym, poddusić chwilę do momentu zmiękczenia pomidorów i na sam koniec duszenia posypać koprem suszonym roztartym w dłoniach ma wtedy bardziej intensywny zapach, wymieszać, lekko podsmażyć i zdjąć z ognia
Danie według opisu może się wydawać pracochłonne ale zapewniam że wcale tak nie jest po prostu staram się opisać jak najlepiej aby każdy zrozumiał jak je przygotować. Takie danie z jednej patelni rewelacyjnie smakuje, moje wyszło ostrawe tak więc pieprz można pominąć jeśli ktoś woli łagodniejsze danie i wtedy dodać mniej musztardy. Ale przepis jak najbardziej polecam będziecie zachwyceni







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu