Lato upalne lato jejku jak ja mam dość nie lubię aż takiego upału no ale cóż natura robi swoje, nie ma człowiek ochoty na nic nie wspominając już o gotowaniu lecz co począć kiedy jeść się chce a na chlebie nie da się przeżyć jeżeli ktoś jest nauczony do codziennego gotowania. Dlatego dziś polecam pyszną zupę szpinakową z młodymi ziemniakami zabielaną
składniki :- 350 g udo z kurczaka,
- 180 g małe marcheweczki Vital FRESH,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 6 większych ziemniaków młodych,
- 2 oryginalne kostki magii każda 4 g,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 mała śmietana 12 %,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki świeżego kopru
Do garnka wlać 1 litr i 800 ml zimnej wody i włożyć do niej umyte również w zimnej wodzie uda kurczaka oraz małe marchewki oczyszczone dokładnie i umyte, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną a także dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do czasu aż mięso na udach i marchewki będą miękkie po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w dowolną kostkę i także na wolnym ogniu gotować z nimi wywar do pełnej ich miękkości. Jak już ziemniaki są idealnie miękkie wtedy do całości wywaru już z ziemniakami dodać opłukany i pokrojony drobno szpinak i dalej gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania śmietany z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy
Gdy mamy już przygotowaną śmietanę na tyle że nie ma w niej grudek wtedy całość wlać do gotującego się wywaru z ziemniakami i szpinakiem, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła następnie zwiększyć ogień pod garnkiem i zagotować przez chwilkę zupę ze śmietaną, w czasie lekkiego gotowania się zupy dodać kostki magii i dodatkowo doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia i dodać pokrojony świeży koper zamieszać i gotoweUgotowaną ze świeżego szpinaku zupę z dużą ilością kopru można dodatkowo przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Uwielbiam zielone zupy mają taki wyjątkowy smak no i zupa pięknie wygląda z dodatkiem zieleniny i reszty warzyw. moją dodatkowo podałam z gotowanym udem kurczaka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz