Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 13 lipca 2022

Eskalopki z piersi indyka jako danie jednogarnkowe z kaszą jęczmienną

Lubicie państwo dania jednogarnkowe ? mam dziś dla was mój osobisty pomysł na pyszne danie obiadowe, fakt że dość długo pochłania czasu zanim się je przygotuje ale warto poczekać na efekt końcowy ponieważ wychodzi naprawdę bardzo smaczne

składniki :

  • 2 opakowania eskalopki z fileta piersi indyka 640 g,
  • 6 szklanek przegotowanej zimnej wody,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej średniej,
  • 2 - 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 2 spore szczypty przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Kupione gotowe eskalopki z piersi indyka wyjąć z opakowania ( nie płukać ) użyłam eskalopek z INDYKPOLA  http://www.indykpol.pl/ , na patelnię wlać olej rozgrzać go a następnie na dobrze rozgrzany olej poukładać kawałki mięsa i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor



Jak już mięso mamy ładnie podsmażone z obu stron na dużym ogniu wtedy wlać trzy szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę i cały czas od zagotowania się mięsa z wodą dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, w trakcie duszenia dodać jeszcze jedną szklankę wody. Gdy mięso jest już miękkie wsypać kaszę i dolać kolejną szklankę wody i wtedy nadal dusić na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości kaszy jęczmiennej
W trakcie duszenia się mięsa z kaszą wsypać przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawkę ) oraz pół łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego zamieszać a następnie gdy kasza jest już prawie miękka wlać ostatnią szklankę wody, wsypać resztę czosnku niedźwiedziego i dodać przyprawę pomidor z bazylią i czosnkiem, zamieszać i dalej dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż wlana woda wyparuje na tyle aby danie było gęste i gotowe do zjedzenia. Można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną lub solą


Gotowe nadające się już do spożycia danie jednogarnkowe jest bardzo smaczne i co dla niektórych bardzo ważne wykonuje się je w jednym naczyniu czyli patelni lub garnku kto jak woli. Tak przygotowane danie z chęcią zjedzą dzieci jak i dorośli domownicy, zgadzacie się ze mną ? jeśli tak to nie pozostaje nic innego jak przygotować takie danie dla swoich rodzin. Danie można podać z pomidorem posolonym i posypanym pieprzem naturalnym lub ulubioną surówką 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu