Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa buraczkowa z ziemniakami i makaronem łazanki

Dziś tak mnie naszło na zupę buraczkową że nie mogłam się jej oprzeć, tym bardziej że mam jeszcze swoje buraczki robione na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html takie gotowe tylko dodać do zupy i jest ci ona pyszna buraczkowa z dużą ilością kopru świeżego lub mrożonego

składniki:

  • 1 porcja rosołowa 250 g,
  • 6 małych marchewek,
  • 5 dużych ziemniaków młodych,
  • 5 małych gałązek selera,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 słoik 500 ml buraczków na zupę,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 garście makaronu łazanki,
  • 2 spore garście pokrojonego drobno świeżego lub mrożonego kopru,
  • 1 łyżka oleju lub tłuszczu z kaczki czy gęsi,
  • 1 mały kawałek korzenia selera

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać obrane i umyte małe marchewki w całości lub pokrojone w kółeczka oraz korzeń selera, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji rosołowej. W trakcie gotowania się wywaru zdjąć delikatnie powstałe szumowiny i wtedy dodać swoją jaką kto używa przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawkę ) i wsypać suszoną włoszczyznę, jak już mięso na porcji jest na pół miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jeśli mało oczek z mięsa można dodać olej lub tłuszcz gęsi lub kaczy. Gotować do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie po tym czasie dodać makaron oraz wkroić liście selera i gotować do pełnej miękkości makaronu

Jak już makaron jest dosłownie mięciutki wtedy wyjąć z wywaru z ziemniakami i makaronem porcję rosołową a do wywaru przełożyć słoik buraczków jeśli ktoś nie ma swoich wtedy dodać ze dwa słoiki kupnego, dosłownie przez chwilę pogotować na wolnym ogniu a w międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę czyli do kubka ze śmietaną dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar z zupy i dokładnie wymieszać do czasu aż ze śmietany nie będzie grudek. Wlać przygotowaną śmietanę do zupy lekko zagotować cały czas mieszając aby śmietana się  nie zważyła, następnie zdjąć z ognia i dodać dwie solidne garście kopru pokrojonego drobno świeżego lub mrożonego zamieszać i jeśli będzie potrzeba doprawić według swego smaku


Zupa wyszła tak smaczna że nic mi nie zostało i ten zapach kopru dodanego do zupy to po prostu petarda, fakt że to moja kolejna kombinacja słynnej zupy ale jej smak samą mnie zaskoczył jednak mój instynkt dobrze działa 😂😂😂 co pomyślę to zawsze wychodzi mi rewelacyjnie. Broń boże nie chwalę się tylko jestem w szoku że słynna zupa może być tak smaczna tylko dlatego jak dodamy dużo kopru no cóż musicie spróbować aby się przekonać


Komentarze

Popularne posty