Reklama

Wyszukaj przepis

Placki z cukinii z gęsim jajem

Kto lubi placki z cukinii ? mam dziś dla was prosty przepis z dodatkiem jaja gęsiego, tak właśnie gęsiego zamiast kurzych i powiem wam w tajemnicy że są o wiele smaczniejsze niż z jajkami kurzymi. Jeżeli ktoś z Państwa ma dostęp do gęsich jaj to serdecznie polecam usmażenie takich placków

składniki:

  • 1 kg młodej cukinii,
  • 1 gęsie jajo,
  • 8 łyżek z górką mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • olej do smażenia

wykonanie:


Młodą cukinię umyć pod zimną wodą, osuszyć i odciąć końce następnie całą razem z nasionami zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posolić i wymieszać. Po wymieszaniu wbić całe gęsie jajko wsypać mąkę i wymieszać szybkim ruchem łyżki do połączenia się składników ( ciasto nie może być zbite ), odstawić na chwilkę aby cukinia wchłonęła mąkę. W czasie gdy masa z cukinii jest odstawiona wtedy na patelnię wlać olej tak aby tylko zakryło dno patelni i go rozgrzać

Na już rozgrzany olej nakładać po dwie trzy łyżki masy z cukinii jak już z wierzchu masa zacznie się ścinać wtedy odwrócić placek na drugą stronę i smażyć tak jak na pierwszej stronie czyli na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu ( dodam że tak przygotowane placki zwłaszcza z gęsim jajem nie wchłaniają dużo oleju )


Usmażone z wierzchu chrupiące a w środku delikatne i puszyste placki z cukinii można podawać z kwaśną śmietaną i jeśli ktoś lubi to dodatkowo posypać cukrem jak również można do nich podać ulubiony gulasz. Decyzja należy do państwa ja podaje tylko przepis

Komentarze

Popularne posty