Reklama

Wyszukaj przepis

Kawałki łopatki wieprzowej duszonej z cebulą

Dzisiejszą moją propozycją dla Państwa na przepyszny obiad będą kawałki łopatki duszone z dodatkiem młodej cebuli. Myślę że przypadnie państwu do gustu ta propozycja ale to już zdecydujecie sami ja w takim razie biorę się za pisanie przepisu co i jak robiłam

składniki :

  • 650 g łopatki wieprzowej,
  • 0,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do wieprzowiny,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 szklanki wody przegotowanej zimnej,
  • 1,5 średniej wielkości młodej cebuli,
  • 1 szklanka poj. 210 ml
wykonanie :

Łopatkę jak najchudszą pokroić w plastry po dwa centymetry a nawet mogą być trochę grubsze choć czym cieńsze tym szybciej będą miękkie, wsypać wszystkie przyprawy podane w składnikach oraz wlać olej i wetrzeć dokładnie w plastry mięsa aby doszły do każdego kawałka a następnie odstawić na pięć minut aby przyprawy wchłonęły w mięso

Po wyznaczonym czasie gdy mięso już przesiąkło przyprawami rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej przygotowane plastry, obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor
Gdy już mięso jest idealnie podsmażone z obu stron wtedy wlać do mięsa wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i od czasu zagotowania się całości dusić na wolnym ogniu dużego palnika gazu do czasu pełnej miękkości kawałków mięsa oraz wyparowania dodanej wody, plastry co jakiś czas obracać aby równo się udusiły
Jak już wyparowała prawie cała dodana woda podczas duszenia się mięsa wtedy dodać pokrojoną w piórka młodą cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażyć całość pod przykryciem do czasu zmiękczenia się dodanej cebuli. Jeżeli będzie taka potrzeba to jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną w zależności jaką kto używa przyprawę u mnie jest to Doprawka
Gotowe przepyszne mięciutkie oraz soczyste kawałki łopatki z cebulą podałam z puree z ziemniaków które sama przygotowałam do ziemniaków dodaję masło oraz śmietanę i ubijam do czasu aż wszystko się połączy ze sobą a do całego zestawu surówka z cebulą i pomidorem bawole serce w śmietanie










Komentarze

Popularne posty