Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe na miodzie

Mam dla państwa super przepis na bułki drożdżowe mojego wykonania lecz zamiast cukru dałam miód lipowo - gryczany i powiem że nie żałuję ponieważ bułki wyszły cudowne mocno wyczuwalny jest dodany do ciasta miód. Moim zdaniem dodanie miodu do ciasta drożdżowego zamiast cukru jest o wiele zdrowsze czy też tak uważacie ?

składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 6 łyżek miodu lipowo - gryczanego,
  • 6 łyżek ciepłej wody,
  • 2 jajka perliczki lub jedno kurze,
  • 2 łyżki masła prawdziwego,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • po łyżeczce powideł lub gęstego dżemu na jedną bułkę

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę przez środek wykonując dołek i do niego wsypać drożdże suszone, 0,5 łyżeczki cukru oraz mąki i zalać to ciepłą wodą wymieszać zaś po boku mąki wbić całe jajka, dodać śmietanę oraz miód może być nawet wielokwiatowy lub kto jaki lubi ja mam miodki od https://miodowewzgorze.pl/ , Środek z drożdżami, cukrem i mąką lekko zamieszać i pozostawić całość w ciepłym miejscu pod ściereczką do momentu aż będzie widoczna praca drożdży a zajmuje to nie dłużej jak 5 minut 

Po już widocznej gołym okiem pracy drożdży całość wyrabiać ręką lub za pomocą robota kuchennego do czasu połączenia się ze sobą wszystkich składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasta rozpuścić masło a następnie gdy ostygnie wlać je na ciasto i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie całe wlane masło, po wyrobieniu ciasta już z masłem odstawić go pod ściereczką na 3 minuty aby ciasto odpoczęło

Gdy ciasto już odpoczęło po wyznaczonym czasie wtedy do ręki odrywać dowolny kawałek ciasta rozpłaszczyć co w dłoniach, nałożyć po 1 łyżeczce powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu gęstego a następnie sklejać w formie pieroga, po sklejeniu formować bułeczkę układając je na papierze do pieczenia lekko posypanego mąką. Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia pod przykrytą ściereczką

Jak już przygotowane bułeczki pięknie wyrosły wtedy posmarować je miodem rozrobionym z przegotowaną letnią wodą a proporcje są takie : na 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżkę miodu, odstawić na chwilkę do czasu aż rozgrzeje się nam piekarnik. Do już rozgrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni włożyć przygotowane bułeczki na drugą półkę od dołu i piec je przez 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułeczek, upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blaszce razem z papierem do pieczenia


Upieczone mocno pachnące oraz wyczuwalny smak miodu przygotowałam do popołudniowej kawy, choć nie przepadam za miodem gryczanym to powiem wam że akurat bułki strasznie mi posmakowały a za sprawą dodanego miodu lipowo - gryczanego bułki zmieniły swój kolor. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk bułeczek różnej wielkości, tak że gorąco polecam pieczenie bułek z dodatkiem miodu zamiast cukru



Komentarze

Popularne posty