Reklama

Wyszukaj przepis

Skrzydełka drobiowe w sosie śmietanowo - koperkowym

Hej hej co u was słychać ? jak tam pogoda w Niedzielę ? u nas zachmurzenie ale da się to jakoś ogarnąć z przygotowaniem pysznego i w miarę szybkiego obiadku. Jakie macie dziś plany obiadowe ? u nas będzie tradycyjnie schabowy ponieważ spodziewam się gości, a przepis który Państwu podam jest z wczoraj lecz chcę się z wami nim podzielić ponieważ wyszedł tak pyszny że zniknął w mgnieniu oka

składniki:

  • 1 kg skrzydełek drobiowych,
  • 0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka czosnku suszonego niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 %,
  • 0,5 pęczka kopru świeżego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Skrzydełka dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego, przełożyć do miski a na nie wsypać wszystkie przyprawy opisane w składnikach bez śmietany, wody i mąki. Wszystkie dodane przyprawy dokładnie wmasować w skrzydełka i odstawić na około 15 minut aby skrzydełka przeszły smakiem i zapachem dodanych przypraw

Gdy już skrzydełka w przyprawach odstały wyznaczony czas, rozgrzać dużą patelnię bez tłuszczu na rozgrzaną ułożyć skrzydełka i obsmażyć je z obu stron na mocno złoty kolor można doprowadzić do lekkiego przypalenia wtedy wyjdzie smaczniejszy sos

Jak już mamy pięknie obsmażone skrzydełka wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej letniej wody ( wlewając zimną wodę skrzydełka będą dłużej twarde ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając skrzydełka aby równo się udusiły  do ich pełnej miękkości a w czasie duszenia się skrzydełek przygotować śmietanę czyli rozprowadzić ją z gorącym wywarem z mięsa do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek wtedy dodać mąkę i również rozmieszać aż nie będzie grudek

Duszące się skrzydełka jeśli są na tyle miękkie aż się rozpadają i została niewielka ilość dodanej wody wtedy wlać przygotowaną śmietanę z mąką i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby nie powstały kluchy zwiększyć moc ognia i pogotować cały czas mieszając do czasu powstania sosu, na sam koniec dodać pokrojony świeży koper zamieszać do połączenia się w jedną całość i zdjąć z ognia

Przygotowane przepyszne skrzydełka podałam z ziemniakami polanymi rewelacyjnym sosem śmietanowo - koperkowym a do całości podałam ogórki małosolne z Biedronki i powiem wam że są całkiem nie złe choć słone jak cholera ale dało się je zjeść. Taki obiad nie musi być tylko na weekend można go również przygotować w środku tygodnia


Komentarze

Popularne posty