Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszna przekąska z boczkiem i serem

Lubicie może szybkie przekąski na przykład gdy macie spotkanie towarzyskie lub z przyjaciółmi ? mam dziś dla was pyszną propozycję na taką właśnie przekąskę którą przygotujecie w niedługim czasie a co najfajniejsze że za zwyczaj mamy potrzebne produkty w lodówce czyż nie ? moja przekąska składa się zaledwie z trzech składników nie wliczając oczywiście gotowego ciasta francuskiego

składniki:

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 400 g boczku wędzonego parzonego,
  • 5 łyżeczek hummus paprykowy,
  • 1 jajko,
  • 250 g sera żółtego w plastrach

wykonanie:

Kupione ciasto francuskie rozwinąć a następnie posmarować pastą hummus po całości ciasta, na posmarowaną pastę położyć w niedużych odstępach boczek wędzony parzony pokrojony w cienkie plastry a na boczek poukładać ser żółty najlepiej po całości ( ja później ułożyłam na całości lecz zdjęcie zrobiłam jak mniej więcej układać )

Tak przygotowane ciasto francuskie z dodatkami ( mogą Państwo dodać swoje ulubione dodatki a zamiast hummus może być dowolny ulubiony sos ). Ciasto ciasno zwinąć po długości czyli od dłuższej strony ciasta formując rulon a następnie pokroić w plastry po 2 - 2,5 centymetra 

Pokrojone już gotowe plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce dociskając do siebie ( nie koniecznie ) każdy osobno posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 220 stopni piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się tak zwanych ślimaczków. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia


Upieczoną jeszcze gorącą przekąskę można zajadać z dowolnymi ulubionymi sosami a nawet z keczupem, świetnie smakuje a co najważniejsze nic się nie marnuje. Taka przekąska świetnie sprawdzi się jako dodatek dla panów do piwa lecz nie tylko ponieważ ładnie prezentuje się na stole dla zbliżających się gości, można jadać ją na gorąco jak również na zimno


Komentarze

Popularne posty