Reklama

Wyszukaj przepis

Smarowidło na kanapki z pasztetowej i kiszonej kapusty

Mam dla państwa fajną propozycję na kanapki, zwłaszcza gdy wam się znudziła już pasztetowa i nie za bardzo jest komu ją zjeść. Moja propozycja to pieczona pasztetowa w formie niby pasztetu a mianowicie przygotowany ze słoniną, cebulą oraz kapustą kiszoną, szczegółowy przepis krok po kroku podam poniżej jeżeli kogoś zainteresują składniki i opis i gdy przygotujecie dajcie znać w komentarzu czy wam smakował bo mi bardzo a także jest tego plus nic się nie marnuje gdy coś dobrze smakuje😉😉

składniki:

  • 200 g słoniny wieprzowej bez skóry,
  • 2 średnie cebule 225 g,
  • 450 g kapusty kiszonej,
  • 300 g pasztetowej wieprzowej z drobiową,
  • 300 g pasztetowej drobiowej z wieprzową,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego

dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

wykonanie:

Na początek słoninę pokroić w drobniejsza kostkę, przełożyć na suchą lekko rozgrzaną patelnię i podsmażyć na średnim ogniu do zmiękczenia i zeszklenia się smażącej słoniny, po podsmażeniu przełożyć do kostek słoniny cebulę również pokrojona w kostkę i również podsmażyć całość na ładny rumiany kolor

Jak już cebula ze słoniną są ładnie na rumiano podsmażone wtedy dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną razem z sokiem i smażyć tak długo aż z dodanej kapusty wyparuje sok a sama kapusta zmieni kolor i będzie miękka, w trakcie smażenia się całości już z kapustą dodać najlepiej świeżo zmielony pieprz naturalny. Po dokładnym usmażeniu całości przełożyć wszystko z patelni do salaterki

Gdy w salaterce lekko przestygła kapusta smażona na słoninie i cebuli wtedy dodać obie pasztetowe ( ja użyłam pasztetowej z Biedronki ) i za pomocą widelca ugniatając pasztetową wszystko ze sobą połączyć na jednolitą masę. Po połączeniu kapusty z pasztetową wsypać jeszcze odrobinę pieprzu oraz wsypać czosnek niedźwiedzi suszony i także wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą

Gotową już masę kapuścino - pasztetową przełożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wyrównując wierzch i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę łącznie z rozgrzaniem piekarnika. Upieczony ' Ala pasztet wyjąć z piekarnika i na chwilę pozostawić aby odrobinkę przestygł a w międzyczasie przygotować sobie słoiki czyli wyparzyć je i osuszyć

Jak już mamy przygotowane słoiki dowolnej wielkości wtedy gorące smarowidło przełożyć do przygotowanych słoików mi wyszło 3 słoiki jak na zdjęciach szczelnie zakręcić i postawić słoiki do góry dnem aby pokrywki się zassały. Jak już pokrywki zassą wtedy słoiki włożyć ostygnięte całkowicie do lodówki aby smarowidło zgęstniało


Następnego dnia po wyjęciu z lodówki będzie widoczne gołym okiem jak ładnie smarowidło zastygło, takie smarowidło przygotowane własnoręcznie świetnie nada się do chleba a jako dodatek może być na przykład ogórek kiszony, cebula, pomidor, papryka lub kto co woli ach i fajnie będzie pasowało zajadanie smarowidła z chlebem z dodatkiem marynowanych grzybków. Tak szczerze miał to być farsz do pierogów a że wyszedł mi za rzadki i nie chciałam nic więcej dodawać więc takim sposobem wymyśliłam smarowidło do chleba. Jeżeli nie wiecie co zrobić z pasztetową to jak najbardziej polecam przygotowanie smacznego smarowidła 


Komentarze

Popularne posty