Reklama

Wyszukaj przepis

Surówka z sałaty lodowej

Czy lubicie surówki do drugiego dania ? czy może omijacie je szerokim łukiem ? jeżeli lubicie i chcecie podzielę się z państwem przepisem na moją ulubioną surówkę z sałaty lodowej jak za czasów dzieciństwa którą robił mi dziadek a zwłaszcza wtedy gdy ze swojego pola zbierał pyszną bez nawozów cebulę dymkę wraz ze szczypiorem a nawet robił nam różne surówki z cebuli rodzinnej ze szczypiorem do dziś pamiętam ich smak

składniki:

  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 10 sporych liści lub mała sałata lodowa,
  • 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 2 łyżki z górką śmietany 18 %

wykonanie:

Do salaterki dodać pokrojoną drobno cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, całość posolić i za pomocą dłoni uciskając doprowadzić do zmiękczenia cebuli ze szczypiorem. Jak już mamy przygotowaną cebulę ze szczypiorem wtedy umyte i osuszone liście sałaty lodowej najlepiej będzie jeśli porwiemy je dłońmi ponieważ krojenie sprawi że sałata będzie gorzka ( w ten sposób postępujemy tak samo z sałatą masłową ), wszystko razem wymieszać łyżką aby cebula z posolonym szczypiorem i sałatą połączyły się w jedną całość

Jak już mamy wymieszaną delikatnie sałatę z cebulą i szczypiorem wtedy na całość wsypać cukier, wlać ocet oraz dodać śmietanę osiemnastoprocentową lub jeżeli ktoś woli to gęsty kefir. Całość wymieszać łyżką do połączenia się ze sobą dodanych składników, odstawić na chwilę do czasu podania obiadu

Tak przygotowana sałata lodowa jest świetnym dodatkiem do podania z drugim daniem nie tylko z kaszami ale również z ziemniakami, można ją podać do gulaszu jak również do schabowego ale decyzja należy już do Państwa do którego zestawu będzie wam pasować taka surówka, można również jako dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację


Komentarze

Popularne posty