Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa brukselkowa z grzybami leśnymi

Mam dziś dla Państwa mój osobisty przepis na wspaniałą jesienną zupę która z pewnością zasmakuje każdemu. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, posmakowała mojej rodzinie jak nigdy nawet sąsiadka chwaliła że jeszcze tak dobrej zupy nie jadła. Powiem wam że wymyśliłam ją w sekundzie a wystarczy mieć tylko potrzebne składniki oraz szczere chęci do jej przygotowania

składniki:

  • 3 małe porcje rosołowe bez szyi,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 małe korzenie pietruszki,
  • 0,5 kg świeżej brukselki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 320 g grzybów leśnych ( u mnie moje ukochane opieńki w solance ),
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 śmietana 12 % 330 g,
  • 1 łyżeczka kopru suszonego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo zmielonego 

wykonanie:

Na początek do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje rosołowe ( mogą być mrożone ) lub dowolny ulubiony kawałek mięsa, wkroić dowolnie oczyszczoną i umytą marchew i korzeń pietruszki, całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa a w trakcie gotowania dodać ziarenka ziela angielskiego oraz przyprawę uniwersalną, jak już mięso na porcjach jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

W czasie gdy wywar z ziemniakami gotuje się na wolnym ogniu przygotować brukselkę i tu mam dla was niespodziankę aby z brukselki zamordować goryczkę: oczyszczoną z pierwszych liści i naciętymi trzonami tej właśnie brukselki lekko opłukać, następnie do małego garnka wstawić wodę soląc ją gdy woda już się zagotuje włożyć do niej przygotowaną wcześniej brukselkę i gotować ja na średnim ogniu przez 5 minut nie dłużej. Po wyznaczonym czasie brukselkę przelać na durszlak a następnie zahartować ją zimną wodą 

Jak już mamy obgotowaną brukselkę i sobie ocieka na durszlaku wtedy po ocieknięciu przełożyć ją do miski a na wolny durszlak przełożyć grzyby ze słoika w solance swojskie ( Grzyby leśne w soli ) i pod bieżącą ciepłą wodą opłukać je mieszając ręką aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odstawić aby ociekły z wody. Gdy mamy przygotowaną już brukselkę i grzyby wtedy brukselkę pokroić na plasterki a grzyby oczywiście te większe w paski


Gdy w gotującym się na wolnym ogniu wywarze ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy dodać przygotowaną brukselkę razem z grzybami i całość pogotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut chyba że ktoś woli całkowicie miękką brukselkę wtedy pogotować dłużej a w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami, brukselką i grzybami przygotować śmietanę czyli do salaterki wsypać cukier, przełożyć całą śmietanę i dodać kilka łyżek gorącego wywaru z gotującej się zupy i wtedy wszystko wymieszać do momentu aż w śmietanie nie będzie grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i energicznie zamieszać aby śmietana się nie zwarzyła lekko zagotować


Jak już zupa po lekkim zagotowaniu została zdjęta z ognia wsypać suszony koper rozcierając go w dłoniach, zamieszać chwilę odczekać aż przejdzie smakiem kopru doprawić do smaku przyprawą uniwersalną jeśli będzie taka potrzeba a następnie dodać świeżo zmielony pieprz naturalny zamieszać i zupa jest już gotowa do spożycia


Moja osobista zupa jesienna bardzo pożywna i co mnie najbardziej zaskoczyło wyszła tak przepyszna że prawie nic nie zostało a to chyba o czymś świadczy czyż nie ? jeżeli ktoś z Państwa nie toleruje śmietany z jakiegoś powodu można ją pominąć i ugotować tak zwaną czystą zupę, ponieważ gotowana na porcjach rosołowych ma bardzo dużo oczek co po ugotowaniu wygląda rewelacyjnie. Zachęcam do ugotowania takiej mieszanki zupy puki są jeszcze grzyby lub jeśli macie przygotowane w solance a będziecie zachwyceni jej smakiem tym bardziej że w brukselce nie czuć goryczki jeśli ugotujecie w sposób taki jak podałam

Komentarze

Popularne posty