Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski pszenne kładzione łyżką

Co powiecie na przygotowanie szybkiego obiadu dla swojej rodziny ?  mam dziś dla was właśnie taki przepis gdzie obiad przygotujecie w dosłownie pięć minut, jesteście zainteresowani ? z wielką przyjemnością podzielę się przepisem na te pyszne kluseczki z czasów mojego dzieciństwa. Moja mam ciężko pracowała w PGR przy krowach i często nie miała czasu zrobić porządnego obiadu choć zawsze się starała ale na te kluski zawsze znalazła czas nawet po mimo ciężkiego zmęczenia, i teraz u mnie w domu również bardzo często rodzina prosi o taki obiadek

składniki :

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, do miski wsypać mąkę pszenną kto jaką lubi ( ja akurat użyłam mąkę Babuni z biedronki żółtą ), jak już mamy wsypaną mąkę wtedy wlać wodę gazowaną i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się składników i do czasu aby z mąki nie powstały grudki. Wymieszane ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany

Jak już mamy przygotowaną masę na kluski wtedy do garnka wlać wodę od razu ją soląc i doprowadzić do zagotowania, gdy woda już się gotuje wtedy łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie a następnie nabierać na czubek łyżki ciasta i wkładać je do gotującej się na wolnym ogniu wody, tak wkładać po kilkadziesiąt klusek zamieszać i gdy wypłyną już na wierzch wtedy gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając aby równo się ugotowały ( kluski w czasie gotowania rosną ). Po wyznaczonym już czasie wyjmować kluski za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody
Ugotowane jeszcze gorące kluski pszenne można zajadać kto z czym ma ochotę, moja rodzinka miała ochotę na kiełbasę śląską w formie jeżyka a jako dodatek w formie surówki była moja papryka konserwowa  https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2022/11/papryka-zielona-w-zalewie-sodko-kwasnej.html oraz ćwikła również mojego wykonania https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/cwika-z-buraczkow-na-zime.html . Jeżeli pozostaną Państwu takie kluseczki można je podsmażyć też będą wyśmienite a także można świeżo ugotowane zajadać na słodko ze śmietaną i na przykład cynamonem lub z truskawkami czy borówkami lecz tu decyzję zostawiam do Państwa gustów










Komentarze

Popularne posty