Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa chrzanowa z grzybami leśnymi " Opieńki "

Dzień dobry ja dziś dla Państwa z propozycją na bardzo smaczną zupę , składa się ona z chrzanu oraz dodatku grzybów leśnych u mnie akurat opieńki które uwielbiam. Myślę że zupę którą wymyśliłam na spokojnie również można podać w święta Bożego Narodzenia czy nawet Wielkanoc, tak wiem w święta jest wystarczająco dużo naszykowanego jedzenia jednak u mnie akurat nie wyobrażam sobie dnia bez gotowanego no chyba że źle się czuję to wtedy nie gotuję 

składniki:

  • 2 porcje rosołowe drobiowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 słoiczka 160 g chrzan tarty,
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 6 -8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 półlitrowy słoik grzybów leśnych solonych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 plastry korzenia selera,
  • 5 malutkich korzeni pietruszki,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 1,5 łyżki liści natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i oczyszczone porcje drobiowe ( same kadłubki ) oraz wsypać suszoną włoszczyznę ( mam swojską od mamy ) a także przyprawę uniwersalną. Całość zagotować zmniejszyć ogień i zebrać delikatnie powstałe z mięsa szumowiny, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa w trakcie gotowania dodać korzeń selera małe korzenie pietruszki ( mam swoje ) oraz wsypać pokrojone świeże lub mrożone liście selera

Jak już mięso na porcjach jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i także gotować na wolnym ogniu do ich miękkości a w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami przygotować chrzan ze śmietaną a mianowicie tak : chrzan przełożyć do salaterki dodać śmietanę oraz gorący wywar z gotującej się zupy, całość wymieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek od śmietany. Gdy mamy już przygotowany chrzan ze śmietaną wtedy powoli przygotować grzyby czyli : grzyby przełożyć na durszlak i opłukać je pod bieżącą mocno ciepłą wodą aby pozbyć się nadmiaru soli, po opłukaniu poczekać aż ociekną i wtedy pokroić je w drobną kostkę, można użyć pieczarek jeśli ktoś woli a nawet grzybów suszonych. Ja robiłam na zimę moje opieńki w soli do słoików Grzyby leśne w soli

Gdy już ziemniaki w wywarze są odpowiednio miękkie wtedy dodać przygotowane wcześniej pokrojone w małą kostkę grzyby i gotować na najmniejszym ogniu przez 10 - 15 minut w międzyczasie gotowania się zupy z grzybami dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy. Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru już z grzybami wlać przygotowany chrzan ze śmietaną i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, pogotować na bardzo wolnym ogniu przez 2 minuty

W czasie gdy zupa z chrzanem i śmietaną gotuje się na bardzo wolnym ogniu przez te 2 minuty dodać po zdjęciu już z ognia świeżą lub mrożoną pokrojoną drobno natkę pietruszki, zamieszać i jeśli będzie potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem naturalnym ( u mnie nie było takiej potrzeby w smaku wyszła taka jaką chciałam ). Jeżeli ktoś z Państwa nie toleruje śmietany  można ją pominąć i ugotować chrzanową z samym chrzanem lub samą grzybową

Ugotowana zupa chrzanowa z grzybami leśnymi wyszła tak smaczna że lepszej nie mogłam sobie nawet wyobrazić a zapach w całym domu nie do opisania. Zupa jest bardzo rozgrzewająca za sprawą chrzanu a grzybki przypominają mi naszą złotą polską jesień. Czy też macie takie wrażenia patrząc na talerz ? polecam serdecznie ugotowanie takiej mieszanej zupy czyli chrzan z grzybami będziecie mile zaskoczeni tak więc czekam na komentarze co do tej zupy i jak wasze wrażenia smakowe

Komentarze

Popularne posty