Reklama

Wyszukaj przepis

Makaron z piersią kurczaka w sosie śmietanowym

Kto lubi makarony łapka do góry 👍. Mam dziś dla Państwa świetny pomysł na obiad z makaronem w towarzystwie piersi kurczaka w sosie śmietanowym, jak to moja rodzinka stwierdziła zawsze to coś innego niż tylko kotlety. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i wcale nie zajmuje nie wiadomo jak długiego czasu praktycznie obiad sam się robi wystarczy tylko przygotować składniki wstawić na ogień i ta dam powoli sam się przygotowuje a ja wam z wielką przyjemnością przepis zaserwuję 😁

składniki do piersi kurczaka:

  • 650 g piersi z kurczaka,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka na grill,
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 2 łyżki oleju

składniki na sos:

  • 1,5 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

dodatkowo:

  • 250 g dowolnego makaronu,
  • 2 - 3 łyżki startego sera CHEDDAR 

wykonanie:

Na początek przygotować pierś z kurczaka świeżą lub wyjętą z zamrażarki dzień wcześniej, oczyścić ją a następnie pokroić w kawałki po 2 - 3 centymetry. Do pokrojonych już piersi przełożonych do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej i dokładnie wymieszać tak aby przyprawy wchłonęły w każdy kawałek mięsa piersi, tak przygotowane odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw

Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach patelnię wstawić na ogień, rozgrzać ją a następnie przełożyć całe mięso i obsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor. Gdy już mięso mamy obsmażone do miski w której było mięso wlać wodę opłukać miskę a następnie wlać wszystko do obsmażonego mięsa, wsypać suszoną włoszczyznę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu miękkości kawałków mięsa oraz wyparowania większości dodanej wody


W międzyczasie gdy kawałki mięsa smażą - duszą się w dodanej wodzie przygotować śmietanę na sos czyli tak : do salaterki wsypać mąkę, dodać śmietanę, cukier oraz 15 łyżek gorącego wywaru z mięsa i za pomocą łyżki wymieszać do momentu aż nie będzie grudek śmietany i mąki. Jak mamy przygotowane składniki na sos wstawiamy wodę osoloną na dowolny makaron, ugotować go według swego uznania ( ja do gotującego się makaronu dodaję olej wtedy makaron się nie klei ). Ugotowany już makaron przelać na durszlak i zahartować go zimną wodą, odstawić aby ściekła cała woda


Gdy makaron na spokojnie odcieka z wody wtedy jak już kawałki mięsa są już odpowiednio miękkie i wyparowała w czasie smażenia większa ilość wody ( widoczne na zdjęciach ) wtedy wlać przygotowaną śmietanę z mąką do mięsa, energicznie mieszając aby z sosu nie zrobiła się jedna wielka klucha chwilę zagotować na wolnym ogniu do powstania ładnego lekko gęstego sosu a na koniec dodać jedną łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia

Przygotowane mięso oraz makaron przełożyć na talerz, makaron polać przygotowanym sosem i można posypać całość startym na tarce jarzynowej drobnej serem CHEDDAR ( tylko uwaga ser jest słony i aby nie przedobrzyć z przyprawami  😂 ) jest wtedy fajny posmak całości. Obiad przygotowałam dla czterech osób jeżeli u kogoś w rodzinie jest większa ilość osób wystarczy zwiększyć ilość podanych składników. Dodatkowo do tak przygotowanego dania można użyć dowolnej surówki a do popicia na przykład swojski ulubiony kompot lub mleko albo maślankę kto co woli, polecam serdecznie przygotowanie piersi kurczaka właśnie w takiej formie będziecie miło zaskoczeni


Komentarze

Popularne posty