Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ryżowa z kwasem od ogórków kiszonych, zabielana

Dziś na obiad poleca się zupa z lat mego dzieciństwa, nie ma w niej ani kawałka ziemniaka lecz tylko ryż, warzywa oraz sok z kiszonych ogórków. Lubicie takie proste zupy ? w takim razie nic innego mi nie pozostało jak napisać wam przepis jakiego ja używam po konsultacji z mamą ponieważ często w naszym domu gościła taka właśnie zupa a nazywaliśmy ją " ryżanka kwaskowa "😂. Zawsze mama się uśmiechała jak o nią prosiliśmy, tak więc dziś zapodałam moim bliskim i byli zachwyceni jej smakiem

składniki :

  • 2 porcje rosołowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 torebka 100 g ryżu z warzywami,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 2 plastry korzenia selera,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 łyżka śmietany 18 %,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać opłukane i oczyszczone porcje rosołowe bez szyi ( sam kadłubek z kuprem oczywiście kuper oczyścić ), wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i pokrojone drobniej liście selera, plastry selera a także korzeń pietruszki pokrojony dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować tak aby tylko wywar pyrkotał do miękkości mięsa na porcjach, jak już mięso jest dość miękkie a wywar ma ładny tłustawy kolor wtedy z torebki przesypać ryż i nadal gotować na wolniutkim ogniu pod pół przykrytą pokrywką do miękkości ryżu, w trakcie gotowania można dolać trochę wody ponieważ w czasie gdy gotuje się wywar z mięsem część wody wyparuje

Gdy już ryż w wywarze z porcji rosołowych jest wystarczająco miękki wlać wtedy kwas z ogórków ( mam swój z ogórków które robiłam na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2022/08/ogorki-kiszone-z-woda-z-kranu.html ) , dodać ziela angielskie oraz liść laurowy i nadal gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. W międzyczasie gdy wywar mięsny z ryżem i kwasem się gotują przygotować śmietany czyli tak : śmietany obie przełożyć do salaterki, wsypać cukier i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy aby zahartować śmietanę, całość mieszać do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek
Jak już zupa pogotowała się z kwasem wyznaczony czas wtedy na chwilkę zwiększyć ogień wlać przygotowane śmietany i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zwarzyła, całą zupę lekko zagotować dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia można dodać szczyptę pieprzu naturalnego świeżo zmielonego. Jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną
Ugotowana zupa nie dość że zdrowa bo z ryżem to jeszcze w sam raz na aurę pogodową jaką obecnie mamy, zupa ma bardzo fajny posmak ryżowo - ogórkowy. Jak to mój syn stwierdził " mamo jak to jest ryżowa kiedy czuć ogórki kiszone " 😂. Więc mu odpowiedziałam tak to jest ryżowa z sokiem od ogórków 😁, był zaskoczony bo stwierdził że zupa rewelacyjna a dodam że jest wybredny co do jedzenia ma za miesiąc 18 lat 😱, jak ten czas leci






Komentarze

Popularne posty