Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski z wątróbki drobiowej

Witam was serdecznie, jak tam u was harmider przed świętami czy raczej na spokojnie ? u mnie na spokojnie robię jak co dzień obiady na święta za dużo nie będę przygotowywała bo po co jeśli wszystkiego nie przejemy a marnować nie lubię. Dziś z wielką przyjemnością podzielę się z wami przepisem na przepyszne kluseczki z wątróbki drobiowej polecane przez jedną z pań na grupach gdzie dała komentarz do rosołu który gotowała moja mama gdy u niej byłam, oczywiście nie byłabym sobą abym nie zmieniła składników. W sumie bardzo mnie zainteresował ten pomysł tym bardziej że uwielbiam wątróbkę w każdej postaci i myślę że nawet jeśli ktoś jej nie znosi to te kluseczki pokocha

składniki :

  • 600 g wątróbki drobiowej,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 6 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka z górką mąki pszennej
wykonanie :

Na początek całą wątróbkę oczyścić z wiszących przy niej żółtych tłuszczy, opłukać dokładnie w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której była płukana. Gdy już wątróbkę mamy osuszoną wtedy całą przemielić przez maszynkę o sitku z drobnymi oczkami, do już zmielonej wbić całe jajka, wsypać sól, pieprz świeżo zmielony, bułkę tartą oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą aby powstała jednolita masa, wymieszane odstawić na 30 minut aby dodana bułka napęczniała zanim zaczniemy gotować kluseczki, w czasie gdy masa stoi co jakiś czas ją przemieszać



Po już wyznaczonym czasie gdy zamieszamy i masa zrobiła się lekko gęsta do garnka wlać wodę osolić ją i doprowadzić do zagotowania. jak już woda się gotuje wtedy łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie a następnie na łyżkę nabierać dowolną ilość masy z wątróbki ( ja zrobiłam duże kluseczki ale jeśli ktoś wolałby malutkie wtedy na małą łyżeczkę nabierać na czubek masy i wkładać na gotującą się wodę ). Jak już włożymy kilkanaście łyżek masy i jak już wypłyną kluseczki wtedy gotować je na średnim ogniu przez 1 minutę lekko zamieszać aby równo się ugotowały. Po minucie gotowania wyjmować kluski za pomocą łyżki cedzakowej
Ugotowane przepyszne kluski z wątróbki drobiowej można podać z podsmażoną na rumiany kolor cebulką, jeżeli ktoś chciałby można ugotować malutkie kluseczki z wątróbki i podać je jako dodatek do rosołu. Będziecie tak niesamowicie zaskoczeni jak i ja byłam, kluseczki dosłownie rozpływają się w ustach podejrzewam że jeśli ktoś nienawidzi wątróbki to ten sposób jej przygotowania po prostu pokocha. Można do masy przed ich przygotowaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki, jak to ja mówię tanim kosztem mamy pyszne syte jedzenie






Komentarze

Popularne posty