Reklama

Wyszukaj przepis

Paszteciki z ciasta kruchego

Witam was serdecznie jak to bywa przed świętami człowiek zalatany tak że nie ma czasu pomyśleć o sobie. W trakcie tej gonitwy postanowiłam przygotować paszteciki aby jeszcze przed świętami podzielić się z wami moim przepisem gdzie te właśnie paszteciki robiłam jak miałam fanpage Aga od Kuchni tej stronki nie mam przez zawiść ludzką ale od trzech lat prowadzę fanpage Kuchnia domowa Agi jak również blog i tym razem nie dam się nikomu złamać 😉😉

składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 95 g margaryny tortowa,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

dodatkowo:

  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżeczka śmietany 18 %,
  • 1 słoik 400 g bigosu wigilijnego lub dowolny farsz,
  • 1,5 łyżeczki czarnuszki

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę pszenną ja użyłam  https://basiazsercem.pl/, dodać całe jako, wsypać sól, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oczywiście o temperaturze pokojowej a także dodać śmietanę osiemnastoprocentową dałam z  http://piatnica.com.pl/ . Całość dokładnie wyrobić do połączenia się wszystkich składników ze sobą, na koniec wyrabiania dodać jeszcze jedną łyżkę mąki aby ciasto nie kleiło się do miski, przygotowane ciasto odstawić na 10 minut aby odpoczęło. Ciasto wychodzi mięciutkie i elastyczne


Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już odpoczęło, na blat kuchenny lub stolnicę wysypać niewielką ilość mąki, ciasto podzielić na dwie części no chyba że ktoś ma duży blat wtedy nie ma potrzeby go dzielić. Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra a następnie radełkiem pokroić na dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty w sumie na kształt kto jaki woli, na jeden z kwadracików nałożyć solidną łyżeczkę dowolnego farszu lub jak w moim przypadku bigosu wigilijnego z grzybami suszonymi Bigos wigilijny z suszonych borowików. Tak przygotowane nakryć drugim kwadracikiem i wszystkie boki posklejać za pomocą widelca


Gdy już mamy posklejane wszystkie paszteciki przygotować blaszkę od piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia na przygotowaną blaszkę ułożyć wszystkie paszteciki. Posmarować je jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i lekko posypać czarnuszką, wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu i pod spodem, upieczone paszteciki pozostawić w uchylonym piekarniku przez 2 - 3 minut. Po wyznaczonym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięci, jak już ostygną przełożyć do dowolnego naczynia kuchennego


Przygotowane bardzo smaczne i kruche paszteciki w sam raz nadają się do wigilijnego barszczu a także jako przekąska przy świątecznym stole i nie tylko bo dużo będzie zależało od tego jaki dacie farsz. Podejrzewam że na święta jeszcze będę musiała upiec bo gdy mąż spróbował to po prostu się nimi zajada a wyszło mi z podanych składników 18 sztuk średnich pasztecików, jeżeli ktoś ma większą ilość domowników wystarczy podwoić składniki. Bardzo polecam jeśli ktoś jeszcze nie piekł będziecie miło zaskoczeni

Komentarze

Popularne posty