Zupa kapuściano - buraczkowa
U mnie nic się nie marnuje bo szybko obiad lub deser z takich produktów przygotowuję 😉😉😉. Też tak macie czy produkty wywalacie ? tak właśnie miałam z kapustą którą przygotowywałam do gołąbków, żeby jej nie wyrzucić do lodówki schowałam a wczoraj z niej zupkę ugotowałam. Dodałam składniki i resztę produktów z których wyszła przepyszna zupa w sam raz na chłodne dni, chcecie przepis ? więc zapraszam poniżej do zapoznania się ze składnikami i wykonaniem
składniki :- 1 porcja rosołowa ( najlepiej swojska ),
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 średnia marchew,
- 500 g kapusty słodkiej sparzonej,
- 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 słoik buraczków czerwonych 500 g,
- 0,5 kubka śmietany 12 % kubek 330 g,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 mały pęczek kopru świeżego,
- 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umytą i oczyszczoną swojską porcję rosołową z szyją, wsypać przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę a także marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać delikatnie powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach. Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie gdy wywar gotuje się razem z dodanymi ziemniakami przygotować kapustę słodką a mianowicie drobno ją poszatkować
Jak już ziemniaki są wystarczająco miękkie w gotującym się wywarze wtedy wyjąć z całości porcję rosołową i dodać całą poszatkowaną kapustę, ziela angielskie oraz liście laurowe i także całość gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby zupa tylko pyrkotała do pełnej miękkości dodanej poszatkowanej kapusty. Gdy w wywarze z ziemniakami kapusta jest już miękka wtedy dodać do całości mięso ostygnięte i oczyszczone od kości, jeszcze chwile pogotowaćPo gotowaniu się całości przez jakiś czas dodać cały słoik swojskich buraczków które przygotowujemy na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html chwilkę pogotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozprowadzić śmietanę z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy do momentu gdy w śmietanie nie będzie grudek. Wlać przygotowaną śmietanę do gotującej się zupy na bardzo wolnym ogniu, jeżeli będzie potrzeba doprawić według swego smaku u mnie wyszła w sam raz. Na koniec gotowania na wolnym ogniu dodać pieprz czarny świeżo zmielony, pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz koper, zamieszać i zdjąć z ogniaUgotowaną przepyszną gęstą zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub sadzonym decyzja należy do Państwa. I takim sposobem kapusta z gołąbków się nie zmarnuje a zupa wyśmienicie smakuje nie wierzycie sami się przekonacie gdy ją ugotujecie to z chęcią będziecie zajadać daję wam słowo że zupa smakuje wystrzałowo 😁😁😁
Komentarze
Prześlij komentarz