Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kapuściano - buraczkowa

U mnie nic się nie marnuje bo szybko obiad lub deser z takich produktów przygotowuję 😉😉😉. Też tak macie czy produkty wywalacie ? tak właśnie miałam z kapustą którą przygotowywałam do gołąbków, żeby jej nie wyrzucić do lodówki schowałam a wczoraj z niej zupkę ugotowałam. Dodałam składniki i resztę produktów z których wyszła przepyszna zupa w sam raz na chłodne dni, chcecie przepis ? więc zapraszam poniżej do zapoznania się ze składnikami i wykonaniem

składniki:

  • 1 porcja rosołowa ( najlepiej swojska ),
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 średnia marchew,
  • 500 g kapusty słodkiej sparzonej,
  • 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 słoik buraczków czerwonych 500 g,
  • 0,5 kubka śmietany 12 % kubek 330 g,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 mały pęczek kopru świeżego,
  • 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umytą i oczyszczoną swojską porcję rosołową z szyją, wsypać przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę a także marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać delikatnie powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach. Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie gdy wywar gotuje się razem z dodanymi ziemniakami przygotować kapustę słodką a mianowicie drobno ją poszatkować

Jak już ziemniaki są wystarczająco miękkie w gotującym się wywarze wtedy wyjąć z całości porcję rosołową i dodać całą poszatkowaną kapustę, ziela angielskie oraz liście laurowe i także całość gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby zupa tylko pyrkotała do pełnej miękkości dodanej poszatkowanej kapusty. Gdy w wywarze z ziemniakami kapusta jest już miękka wtedy dodać do całości mięso ostygnięte i oczyszczone od kości, jeszcze chwile pogotować

Po gotowaniu się całości przez jakiś czas dodać cały słoik swojskich buraczków które przygotowujemy na zimę buraczki tarte na zimę chwilkę pogotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozprowadzić śmietanę z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy do momentu gdy w śmietanie nie będzie grudek. Wlać przygotowaną śmietanę do gotującej się zupy na bardzo wolnym ogniu, jeżeli będzie potrzeba doprawić według swego smaku u mnie wyszła w sam raz. Na koniec gotowania na wolnym ogniu dodać pieprz czarny świeżo zmielony, pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz koper, zamieszać i zdjąć z ognia


Ugotowaną przepyszną gęstą zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub sadzonym decyzja należy do Państwa. I takim sposobem kapusta z gołąbków się nie zmarnuje a zupa wyśmienicie smakuje nie wierzycie sami się przekonacie gdy ją ugotujecie to z chęcią będziecie zajadać daję wam słowo że zupa smakuje wystrzałowo 😁😁😁


Komentarze

Popularne posty