Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka pieczone w maśle z przyprawami

Dzień dobry jak wam mija dzień ? u mnie jak co dzień sprzątanie gotowanie i tak dzień po dniu, lecz oczywiście w czasie krzątaniny po mieszkaniu nie mogło zabraknąć obiadu więc dziś przygotowałam przepyszne chrupiące ćwiartki kurczaka swojskiego pieczone w maśle i przygotowane z przyprawami które podam w składnikach

składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka swojskiego,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 5 łyżek przyprawy do zup i drugich dań w płynie,
  • 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 90 g masła

wykonanie:

Na początek swojskiego kurczaka ćwiartki lub kupnego już oczyszczone wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć i ponacinać wzdłuż po skórze zaś łączenie ćwiartki z pałką również naciąć, jak już mamy ponacinane i przygotowane wtedy wsypać przyprawy podane w składnikach bez masła i dokładnie wszystko wmasować w przygotowane mięso. Tak przygotowane pozostawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły się w nacięte miejsca mięsa

Po wyznaczonym czasie stania ćwiartek w przyprawach przygotować naczynie żaroodporne a na jego dnie położyć kawałki pokrojonego masła, na przygotowanym maśle ułożyć ćwiartki kurczaka w przyprawach wraz z całą zawartością z miski w której były ćwiartki. Całość wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, mięso co jakiś czas obracać aby równo się upiekło. Po upieczeniu od razu można podawać do obiadu dodam jeszcze tylko że kupne ćwiartki na pewno szybciej się upieką

Upieczone pyszne chrupiące a w środku soczyste mięsko z ćwiartek kurczaka podałam z ziemniakami posypanymi koprem suszonym i okraszone tłuszczem z pieczonego mięsa a jako surówkę podałam swojską ćwikłę którą robiłam na zimę Ćwikła z buraczków lecz każdy może przygotować swój zestaw obiadowy ale upieczenie w ten sposób ćwiartek jak najbardziej polecam

Komentarze

Popularne posty