Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z ciecierzycy

Czy są tu osoby które uwielbiają zupy ? dziś mam dla was przepyszny przepis na zupę z ciecierzycy, jedliście już taką ? jeżeli nie w takim razie zapraszam po przepis który postaram się napisać szczegółowo co jak wykonywałam. Nie ma w jej przygotowaniu nic trudnego wystarczą tylko chęci i miłość do gotowania 😀😀😀. Tą właśnie zupę gotuje się podobnie jak grochówkę no i smak lekko przypomina zupę grochową z tym że jest łagodniejsza

składniki:

  • 2 kości schabowe wieprzowe na zupy,
  • 1,5 szklanki ciecierzycy,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 opakowanie 270 g mini kiełbasek śląskich z szynki,
  • 1 łyżka z górką mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 mały pęczek świeżych ziół lubczyka,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Dzień przed przygotowaniem zupy a właściwie na wieczór do miski wsypać 1,5 szklanki ciecierzycy i wlać do niej 3 szklanki zimnej wody, tak przygotowaną pozostawić na noc aby podwoiła swoją objętość i napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać kości wieprzowe dostosowane do zup lub dowolny kawałek mięsa, wlać 1,5 - 2 litrów wody oraz dodać ciecierzycę napęczniałą wraz z wodą w której była moczona. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do czasu miękkości ciecierzycy, w trakcie gotowania zdjąć powstałą pianę i wsypać przyprawę uniwersalną oraz warzywa pokrojone w dowolny sposób oczywiście bez świeżych ziół

Gdy już gotująca się w wywarze z jarzynami i kościach wieprzowych na wolnym ogniu ciecierzyca jest już wystarczająco miękka wtedy dodać ziela angielskie oraz liść laurowy a także ziemniaki pokrojone w kostkę ( ziemniaków dodać w zależności od gęstości zupy, my osobiście wolimy gęstsze ), nadal całość gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków co jakiś czas zamieszać całość. W trakcie gdy całość się gotuje na patelni suchej podsmażyć mini kiełbaski śląskie pokrojone w małe plasterki na rumiany kolor. Pod koniec gotowania gdy ziemniaki są już miękkie dodać podsmażone kiełbaski a także wsypać majeranek, jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą

Jak już całość pogotowała się około 15 minut wtedy na suchą patelnię dodać mąkę i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor a następnie zdjąć z ognia wlać do podpalonej mąki kilka chochel gorącego wywaru z zupy i wymieszać do czasu aż nie będzie grudek mąki. Przygotowaną zasmażkę wlać do gotującej się zupy, szybkim ruchem łyżki zamieszać i na wolnym ogniu pogotować przez 5 minut w czasie gotowania dodać cukier a na sam koniec jak już zdejmiemy z ognia wtedy dodać pokrojone świeże zioła lubczyka, zamieszać i można zajadać ugotowaną

Zupa wyszła bardzo smaczna i syta jeśli ktoś nie lubi gęstych zup można składniki pomniejszyć. Zupa smakiem i wyglądem bardzo przypomina grochową. Zupa z ciecierzycy jest bardzo smaczna i zdrowa ponieważ dostarcza nam dużo białka i błonnika, wspomaga nasz metabolizm oraz trawienie ponadto w ciecierzycy znajduje się duża grupa witamin. Zupę można ugotować w taki sposób jak ja lub zrobić z niej zupę krem jeśli ktoś lubi ja osobiście nie lubię zup kremów


Komentarze

Popularne posty